
Wiersma wil ook dat andere sectoren minder stikstof uitstoten
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over een uitspraak van de Raad van State, waardoor schuiven met stikstofruimte binnen bestaande vergunningen veel lastiger wordt. Deze methode, ook wel 'intern salderen' genoemd, bood nog wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld de bouw. Nu ook dit lastiger wordt, komt het kabinet met een speciaal kernteam van ministers dat een oplossing moet zoeken.
Deze ministeriële commissie moet officieel nog worden opgericht. Waarschijnlijk zullen naast Wiersma ten minste de ministers Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur) plaatsnemen in de werkgroep. Wiersma wil met haar collega's zoeken naar een "structurele oplossing", maar wil van de boeren niet "het onmogelijke vragen".
Hoop op innovaties
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer 150 miljoen kilo stikstof uitgestoten. Ongeveer 100 miljoen kilo daarvan is ammoniak, wat voor 90 procent uit de landbouw komt. De overige 50 miljoen kilo, bestaande uit stikstofoxiden, komt vooral uit het verkeer (34 procent) de industrie (14 procent) of de binnenvaart (13 procent). Ook hier heeft de landbouw een klein aandeel (2,5 procent) in. Al met al is de landbouw verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de totale stikstofuitstoot.
Wiersma veegde na haar aantreden afgelopen zomer al snel de stikstofaanpak van het vorige kabinet van tafel, zonder daar al concrete nieuwe plannen tegenover te stellen. Zij vestigt haar hoop op innovaties waarmee boeren hun uitstoot kunnen verminderen. Daar wil zij 2,5 miljard euro voor beschikbaar stellen, hoewel lang niet zeker is of deze aanpak standhoudt bij de rechter. Vaak beloven deze nieuwe snufjes meer dan ze daadwerkelijk opleveren.
De rechtbank in Den Haag kan de zorgen van het kabinet volgende week nog verder vergroten. Dan is de uitspraak in een rechtszaak die is aangespannen door Greenpeace. De milieuorganisatie eist maatregelen om de stikstofneerslag veel sneller omlaag te brengen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
1 dag geleden