Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

DEN HAAG (ANP) - Om de zwaar verouderde scholen in Nederland te renoveren of vervangen zijn miljarden nodig en de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid daarbij te helpen. Dat meldde onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens een debat in de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting. Kamerleden reageerden over het algemeen positief maar drukten de minister wel op het hart dat leningen voor schoolgebouwen geen makkelijke manier moeten worden voor pensioenfondsen om geld te verdienen.

Eerder deze maand riepen gemeenten en brancheorganisaties in onder meer de bouw en het onderwijs het kabinet op om werk te maken van verouderde schoolgebouwen. Tot 2050 is er 42 miljard nodig en van de helft van dit bedrag is nog niet bekend hoe het moet worden betaald en door wie, blijkt uit onderzoek uit opdracht van het kabinet. Dat komt neer op een bedrag van 730 miljoen extra per jaar.

Wiersma heeft van de vijf grootste pensioenfondsen begrepen dat zij willen helpen met de financiering van deze miljarden. Dat doen ze volgens de minister niet uit "rendementsdenken", maar om een maatschappelijke bijdrage te leveren met het geld van hun Nederlandse pensioendeelnemers.

Rendement

Linkse oppositiepartijen zijn niet helemaal gerust op dat laatste. Habtamu de Hoop (PvdA) vroeg de minister of hij een maximum aan rendement af kan spreken. De minister benadrukte dat de fondsen wel rendement nodig hebben om pensioen uit te keren, maar snapte de vraag en neemt de suggestie mee in zijn plannen. Peter Kwint (SP) vindt ook dat de bewindsman moet voorkomen dat durfinvesteerders geld uit gaan lenen om scholen te bouwen.

De verantwoordelijkheid over schoolgebouwen en het beleid hieromtrent ligt verspreid over meerdere ministeries, gemeenten en schoolbesturen. Wiersma sprak van een "doolhof" en ziet het als zijn taak om orde in de chaos te scheppen. Begin volgend jaar wil hij beginnen met een wet waarin duidelijker wordt hoe de verantwoordelijkheid is verdeeld tussen schoolbesturen en gemeenten.

Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding van schoolgebouwen, terwijl scholen zelf gaan over het onderhoud en de exploitatiekosten. Die verdeling van verantwoordelijkheden levert soms problemen op. René Peters (CDA) wees er bijvoorbeeld op dat scholen voor hun energierekening baat hebben bij zonnepanelen op hun dak. Maar dat levert de gemeenten die deze neer moeten zetten niets op.

Meer uit Politiek

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

44 minuten geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

5 uur geleden
Vakbonden kritisch na doorrekening coalitieplannen door CPB

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV reageren kritisch op de doorrekening van de coalitieplannen door het Centraal Planbureau (CPB). Zo spreekt CNV-voorzitter Piet Fortuin van een "gemiste kans dat middeninkomens er niet op vooruitgaan in de kabinetsplannen".

8 uur geleden
Adoptiestichting: stop is "verschrikkelijk en onbegrijpelijk"

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Inez Teurlings van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG) noemt de adoptiestop "verschrikkelijk en onbegrijpelijk". "Dit is heel slecht nieuws voor kinderen die niemand meer hebben. Zij hadden een mooie toekomst kunnen krijgen in Nederland, maar die kans wordt hen nu ontnomen."

8 uur geleden
Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

9 uur geleden
Kabinet stuurt Iran alleen 'stille' condoleance na dood president

BRUSSEL (ANP) - Nederland condoleert Iran niet publiekelijk met de dood van zijn president, die tal van mensenrechtenschendingen op zijn naam zou hebben. Wel worden er condoleances overgebracht aan Teheran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Omdat dat nu eenmaal "gebruikelijk is als je diplomatieke relaties hebt".

10 uur geleden
Kabinet oordeelt niet over strafhof, maar: Hamas anders dan Israël

BRUSSEL (ANP) - Nederland bemoeit zich niet met het Internationaal Strafhof, en dus ook niet met de voorbereidingen om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, benadrukt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Maar ze onderstreept dat "het voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar is dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël".

10 uur geleden