Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

"Er zijn scholen die doen alsof die ouderbijdrage niet vrijwillig is", zegt Wiersma, die zich hieraan ergert. De bijdrage wordt volgens de minister soms ook gebruikt als "hoepel" om hun leerlingen te selecteren. "Het mag al niet van de wet. Dus het begint ermee dat je daarop handhaaft." De bewindsman zegt nog te zoeken naar "de beste weg" voor verder ingrijpen en houdt daarin alle opties open, dus ook om de bijdrage af te schaffen.

De minister wijst erop dat hij al honderden miljoenen euro's extra uittrekt om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan. Dat geld gaat onder meer naar scholen die hun leerlingen extra activiteiten bieden zoals bijles of een praktijkles van een ondernemer. Wiersma is "overal toe bereid" als meer nodig blijkt. Hij zegt dat er verschillende rapporten zijn geschreven over de ouderbijdrage en daar nog een zorgvuldige keuze over te willen maken.

Leermiddelen betaalbaar maken

"Dat betekent volgens mij dat er gewoon extra geld nodig is", zegt Wiersma over het afschaffen van de ouderbijdrage. Want dan zou de overheid in moeten springen om bijvoorbeeld schoolreisjes te organiseren. "Ik snap dat partijen in het onderwijs het daar altijd met elkaar over eens zijn."

Wiersma vindt het een "goed punt" dat de Vereniging Openbaar Onderwijs, de PO-Raad, VO-raad, AOb, LAKS en andere organisaties maken over digitale leermiddelen. In hun brief aan de Tweede Kamer zeggen ze dat de aanschaf hiervan leidt tot hoge schoolkosten en dus meer ongelijkheid. De bewindsman denkt na over een manier om zulke leermiddelen betaalbaar te maken voor kinderen uit arme gezinnen. Hij peinst nog over de vraag of er een regeling moet komen voor alle leerlingen of alleen voor wie minder vermogende ouders heeft. Dat laatste was de praktijk toen leerlingen tijdens de coronapandemie tablets en laptops nodig hadden om onderwijs te volgen vanuit huis.

Meer uit Politiek

Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

22 minuten geleden
D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

2 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

16 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

21 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

21 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

21 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

22 uur geleden