Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

"Er zijn scholen die doen alsof die ouderbijdrage niet vrijwillig is", zegt Wiersma, die zich hieraan ergert. De bijdrage wordt volgens de minister soms ook gebruikt als "hoepel" om hun leerlingen te selecteren. "Het mag al niet van de wet. Dus het begint ermee dat je daarop handhaaft." De bewindsman zegt nog te zoeken naar "de beste weg" voor verder ingrijpen en houdt daarin alle opties open, dus ook om de bijdrage af te schaffen.

De minister wijst erop dat hij al honderden miljoenen euro's extra uittrekt om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan. Dat geld gaat onder meer naar scholen die hun leerlingen extra activiteiten bieden zoals bijles of een praktijkles van een ondernemer. Wiersma is "overal toe bereid" als meer nodig blijkt. Hij zegt dat er verschillende rapporten zijn geschreven over de ouderbijdrage en daar nog een zorgvuldige keuze over te willen maken.

Leermiddelen betaalbaar maken

"Dat betekent volgens mij dat er gewoon extra geld nodig is", zegt Wiersma over het afschaffen van de ouderbijdrage. Want dan zou de overheid in moeten springen om bijvoorbeeld schoolreisjes te organiseren. "Ik snap dat partijen in het onderwijs het daar altijd met elkaar over eens zijn."

Wiersma vindt het een "goed punt" dat de Vereniging Openbaar Onderwijs, de PO-Raad, VO-raad, AOb, LAKS en andere organisaties maken over digitale leermiddelen. In hun brief aan de Tweede Kamer zeggen ze dat de aanschaf hiervan leidt tot hoge schoolkosten en dus meer ongelijkheid. De bewindsman denkt na over een manier om zulke leermiddelen betaalbaar te maken voor kinderen uit arme gezinnen. Hij peinst nog over de vraag of er een regeling moet komen voor alle leerlingen of alleen voor wie minder vermogende ouders heeft. Dat laatste was de praktijk toen leerlingen tijdens de coronapandemie tablets en laptops nodig hadden om onderwijs te volgen vanuit huis.

Meer uit Politiek

Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

15 minuten geleden
Veldkamp vindt kritische brief over Israël geen koerswijziging

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp ziet geen koerswijziging in de kritische brief over Israël die hij afgelopen week stuurde aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Achter de schermen uit hij die kritiek al langer, zei de NSC-bewindsman voor aanvang van de ministerraad, waarin hij op kritische vragen kan rekenen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet.

16 minuten geleden
Faber vindt ook alternatief voor Efteling-uitje niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het niet kunnen dat een alternatief uitje wordt georganiseerd voor jongeren van een Fries asielzoekerscentrum (azc) nadat een uitstapje naar de Efteling na haar kritiek is afgelast. "Daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken", zegt de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. Faber zegt hierover in gesprek te gaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

31 minuten geleden
Keijzer ziet huurbevriezing als 'gegeven' ondanks juridische stap

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".

21 uur geleden
Staatssecretaris: wetsvoorstel aanpak probleemwolf ligt klaar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.

22 uur geleden
Artsen zonder Grenzen: kritiek kabinet op Israël belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".

1 dag geleden
Veldkamp: wil niet als enige van kabinet EU-onderzoek naar Israël

WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.

1 dag geleden