Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielrenster Van Vleuten pakt met ritzege leiding in Giro Donne

Wielrenster Van Vleuten pakt met ritzege leiding in Giro Donne

CESENA (ANP) - Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft de roze trui veroverd in de Giro Donne. De 39-jarige Van Vleuten deed dat in stijl, door de vierde etappe met start en finish in Cesena te winnen na een lange aanval. De Nederlandse versloeg in de sprint haar medevluchtster Mavi García.

Van Vleuten was op de tweede klim van de dag in de aanval gegaan en kreeg de Spaanse kampioene García en de Italiaanse Marta Cavalli met zich mee. Cavalli, dit jaar winnares van de Amstel Gold Race, moest op de derde en laatste beklimming lossen toen Van Vleuten en García om de beurt demarreerden.

De Nederlandse kopvrouw van Movistar nam de leiding in het algemeen klassement van de Italiaanse etappekoers over van wereldkampioene Elisa Balsamo. De Italiaanse werd in de rit naar Cesena op ruim 5 minuten achterstand gereden.

De beste aanval

"Toen ik vooraf de etappes bekeek, had ik niet het idee dat ik er in deze rit voor kon gaan", zei Van Vleuten. "Maar tijdens de verkenning maandag zag ik dat de afdalingen behoorlijk gek waren. Johan Cruijff zei altijd: de beste aanval is de verdediging. Dat heb ik dus gedaan. Ik dacht: als ik in de aanval ga, kan ik in de afdalingen rustig en veilig naar beneden rijden. Maar toen we eenmaal zo'n groot gat hadden, ben ik er voor gegaan. Ik denk dat het ook voor de tv-kijkers een heel leuke rit was om te volgen."

Van Vleuten stond na drie etappes op de zevende plaats in het klassement, op 18 seconden van Balsamo. Ze heeft nu 25 seconden voorsprong op García en 57 seconden op Cavalli. De rest staat op meer dan 5 minuten achterstand. Van Vleuten won de Italiaanse etappekoers in 2018 en 2019.

Eindzege

"Ik bekijk het van dag tot dag", aldus de Wageningse, die vorige week bekendmaakte dat ze eind volgend jaar stopt. "Er kan van alles gebeuren. Ik heb uit mijn eerste Giro geleerd dat ik niet verder moet kijken dan de volgende etappe." Twee jaar geleden was Van Vleuten ook op weg naar de eindzege, tot ze twee etappes voor het einde haar pols brak.

Van Vleuten, de olympisch kampioene tijdrijden van de Spelen van vorig jaar, won dit seizoen al onder meer Omloop Het Nieuwsblad en Luik-Bastenaken-Luik.

Meer uit Sport

Bijna 130 miljoen euro voor slachtoffers van turnarts Nassar

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie betaalt een schadevergoeding van 139 miljoen dollar, omgerekend bijna 130 miljoen euro, aan slachtoffers van Larry Nassar. De voormalig teamarts van de Amerikaanse turnbond werd begin 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar vanwege seksueel misbruik van honderden veelal jonge turnsters.

2 uur geleden
Tennisster Pegula maakt in juni haar opwachting in Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisster Jessica Pegula maakt in juni voor de tweede keer haar opwachting in de Libéma Open in Rosmalen. De Amerikaanse nummer 5 van de wereld speelde eerder in 2015 op de grasbanen van Autotron 's-Hertogenbosch.

3 uur geleden
Zijlaard boekt in Romandië eerste profzege met winst in proloog

PAYERENE (ANP) - Wielrenner Maikel Zijlaard is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De 24-jarige Nederlander was in Payerne de snelste in een proloog over 2,28 kilometer. Voor de renner van Tudor Pro Cycling Team was het de eerste profzege op de weg.

4 uur geleden
Franse minister belooft schone Seine voor zwemwedstrijden Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, belooft dat er schoon water door de Seine in Parijs stroomt voor de olympische wedstrijden openwaterzwemmen en het zwemmen bij de triatlon.

5 uur geleden
Wielrenner Van Poppel grijpt naast zege na declassering in Turkije

ANTALYA (ANP) - Wielrenner Danny van Poppel heeft naast de zege gegrepen in de derde etappe in de Ronde van Turkije. De 30-jarige Nederlander van Bora-hansgrohe was na 147,4 kilometer tussen Fethiye en Marmaris de beste in de sprint, maar werd teruggezet omdat hij de Italiaan Giovanni Lonardi had gehinderd. De Italiaan Enrico Zanoncello werd tweede, voor de Duitser Max Kanter.

6 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL met sprintster Kool naar Vuelta

DEVENTER (ANP) - Wielerploeg dsm-firmenich PostNL gaat met sprintster Charlotte Kool op jacht naar ritsucces in de Vuelta Femenina. Met de Franse renster Juliette Labous richt de ploeg zich op het klassement in de Spaanse rittenkoers.

7 uur geleden
Tennisster Rus knokt zich in Madrid naar tweede ronde

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid. De 33-jarige Zuid-Hollandse was in twee sets de sterk voor Brenda Fruhvirtova uit Tsjechië: 7-5 6-3.

9 uur geleden