Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielrenner Fortunato wint in Giro rit naar Monte Zoncolan

Wielrenner Fortunato wint in Giro rit naar Monte Zoncolan

MONTE ZONCOLAN (ANP) - Wielrenner Lorenzo Fortunato heeft in de Giro d'Italia de etappe naar de top van de Monte Zoncolan gewonnen. De 25-jarige Italiaan van de kleine ploeg EOLO-Kometa kwam van de groep vroege vluchters solo aan op de roemruchte berg en pakte zijn eerste profzege.

Fortunato had medevluchter Jan Tratnik uit Slovenië in de steile slotkilometers achtergelaten. Bauke Mollema, die ook onderdeel uitmaakte van de kopgroep, finishte als vijfde.

"Ik kan nog niet helemaal geloven wat ik heb gedaan, ik ben heel blij", zei Fortunato, die zijn ploeggenoot Vincenzo Albenese - die in de kopgroep veel werk had verzet - uitvoerig bedankte. "Ik had het daardoor gemakkelijk tot aan de Zoncolan. Daar heb ik aangevallen en ben ik naar Tratnik gereden. Ik wist dat het laatste deel heel zwaar was en heb daar alles gegeven tot aan de streep."

Bernal

Klassementsleider Egan Bernal verdedigde zijn leiderstrui met succes. De Colombiaan van Ineos Grenadiers kwam als vierde binnen en pakte tijd op zijn concurrent Simon Yates uit Groot-Brittannië, die hij in de slotkilometer had achtergelaten.

De veertiende rit had een lange aanloop naar de hoofdattractie van de dag, de Monte Zoncolan, een 14 kilometer lange klim met in de laatste drie kilometer stijgingspercentages van boven de 20 procent. Een kopgroep van elf renners met daarbij Mollema en twee renners van Jumbo-Visma, Edoardo Affini en George Bennett, kreeg al snel een ruime voorsprong. Zeven van de aanvankelijke twaalf koplopers begonnen aan de beklimming van de Zoncolan met een marge van ruim zes minuten.

Klassement

In het eerste deel van de klim nam Tratnik een kleine voorsprong. De Sloveen van Bahrain-Victorious kreeg daarna gezelschap van de Italiaan Fortunato. Een viertal met daarbij Mollema begon aan de laatste drie kilometer met een achterstand van bijna een minuut, maar kon niet meer bij de koplopers komen.

Uit de groep van favorieten moest Vincenzo Nibali al vroeg lossen. In de slotkilometers moest ook de Belg Remco Evenepoel de groep van de rozetruidrager laten gaan. Op een aanval van Yates kon alleen Bernal reageren. Met z’n tweeën reden de klassementsrenners weg bij de concurrenten. In de slotkilometer liet de Colombiaan ook Yates nog achter en passeerde hij Mollema.

In het klassement heeft Bernal een voorsprong van 1.33 minuut op Yates en 1.51 op de Italiaan Damiano Caruso. De Rus Alexander Vlasov zakte van de tweede naar de vierde plaats op 1.57 van de Colombiaan.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

4 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

5 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

5 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden