Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielervakbond neemt het op voor bedreigde Groenewegen

Wielervakbond neemt het op voor bedreigde Groenewegen

AIGLE (ANP) - Voorzitter Gianni Bugno van de CPA, de internationale vakbond voor wielrenners, heeft het opgenomen voor Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma vertelde onlangs in een interview met tijdschrift Helden dat hij bedreigd werd na de door hem veroorzaakte crash van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen. Groenewegen, die voor negen maanden is geschorst, kreeg zelfs een tijdje politiebewaking.

"Ik las de bedreigingen die Groenewegen heeft gehad", zegt Bugno in een verklaring van de CPA. "Dit is ontoelaatbaar, onwaardig en onfatsoenlijk. De woorden en daden die aan deze jongen zijn gericht, zijn onaanvaardbaar."

Volgens de 56-jarige Bugno, tweevoudig wereldkampioen op de weg, wordt nu alleen Groenewegen aangewezen als schuldige aan de crash in Katowice. De voorzitter van de CPA vindt echter dat de organisatie van de Ronde van Polen ook heel wat te verwijten valt, omdat de dranghekken bij de finish gevaarlijk en niet goed vastgezet waren. Jakobsen vloog door de omheining heen nadat hij in volle sprint, met een snelheid van zo'n 80 kilometer per uur, was klemgereden door Groenewegen. Hij liep daarbij zware verwondingen op, onder meer aan zijn gezicht.

Dranghekken

"Dylan maakte een fout die hem duur kwam te staan", zegt Bugno. "Maar tot op de dag van vandaag is hij ook de enige die heeft betaald voor wat er gebeurde aan de finish in Katowice. Er moet echter ook gekeken worden naar de gevaarlijke dranghekken, die voor de meeste schade zorgden bij de val van Jakobsen. Na de voorstellen die de werkgroepen hebben gedaan tussen oktober en december 2020, is het tijd om woorden om te zetten in daden."

De UCI heeft beloofd met standaardeisen te komen voor de hekken in de buurt van de finish. Bugno: "We moeten alles doen wat mogelijk is om de veiligheid van onze evenementen en renners te verzekeren. Het is onze plicht om de fysieke en morele pijn te vermijden die Fabio, Dylan en veel andere renners hebben ervaren."

Meer uit Sport

Venus Williams tennist in Rosmalen voor het eerst in Nederland

ROSMALEN (ANP) - Venus Williams tennist komende maand voor het eerst in Nederland. De 42-jarige zus van Serena doet met een wildcard mee aan het grastoernooi van Rosmalen. De Amerikaanse is de voormalig nummer 1 van de wereld en zevenvoudig grandslamwinnares.

29 minuten geleden
Svitolina is 'flauwekul' beu en vraagt om echte hulp aan Oekraïne

PARIJS (ANP) - Tennisster Elina Svitolina heeft opgeroepen om minder te praten over de oorlog in Oekraïne, maar daadwerkelijk hulp te bieden aan de bevolking. "Het Oekraïense volk heeft hulp nodig, maar ik merk dat er op andere zaken gefocust wordt", zei de 28-jarige Oekraïense op Roland Garros, waar ze zich voor de tweede ronde heeft geplaatst. "Ik hoor vooral loze woorden, zie lege daden, die niemand vooruithelpen."

2 uur geleden
Motorcrosser Herlings ook beste in Dutch Masters Oldebroek

OLDEBROEK (ANP) - Motorcrosser Jeffrey Herlings is ook bij de Dutch Masters of Motorcross in Oldebroek onverslaanbaar gebleken. De 28-jarige Brabander won in de derde wedstrijd van het Dutch Masters- kampioenschap in Oldebroek opnieuw beide manches en schreef zo ook met overmacht het eindklassement op zijn naam.

12 uur geleden
Overtuigende start Alcaraz op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz is overtuigend begonnen aan Roland Garros. De als eerste geplaatste Spanjaard stond in de openingsronde maar zeven games af tegen de Italiaanse qualifier Flavio Cobolli. Het werd 6-0 6-2 7-5. De eerste twee sets duurden gezamenlijk slechts 53 minuten, ruim 10 minuten korter dan de derde set.

14 uur geleden
Springruiter Houtzager wint Grand Prix in Wiesbaden

WIESBADEN (ANP) - Springruiter Marc Houtzager heeft de Grand Prix in het Duitse Wiesbaden op zijn naam geschreven. De 52-jarige Drent was in de barrage op Sterrehof's Dante de snelste van elf ruiters.

15 uur geleden
Van de Zandschulp op Roland Garros gehinderd door voetblessure

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp ondervindt al enkele weken hinder van een voetblessure. Dat bekende de beste tennisser van Nederland na zijn vroege uitschakeling op Roland Garros, waar hij in vier sets zijn meerdere moest erkennen in de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante.

15 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in Parijs van Argentijnse qualifier

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp is op Roland Garros niet verder dan de eerste ronde gekomen. De nummer 25 van de plaatsingslijst liet zich in Parijs met 6-2 4-6 6-3 6-4 verrassen door de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante, die zijn debuut maakte op een grandslamtoernooi.

16 uur geleden