Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielerbond KNWU wacht voorzittersverkiezing vol spanning

Wielerbond KNWU wacht voorzittersverkiezing vol spanning

ARNHEM (ANP) - Het had een formaliteit moeten worden, de benoeming van Marc van den Tweel tot voorzitter van wielerbond KNWU. De directeur van Natuurmonumenten is door een sollicitatiecommissie onder leiding van bestuurslid Marijn de Vries naar voren geschoven als ideale kandidaat om Marcel Wintels op te volgen. Tot wielrennersvakbond VVBW, ook uit onvrede over de gevoerde procedure, Gerry van Gerwen presenteerde als tegenkandidaat. Volgende week donderdag stemmen de leden van het congres van de KNWU online.

Dat er nu een stemming nodig is was niet gepland, meldt de KNWU. De wielerbond zegt dat alle districten, afdelingen en belangengroepen inspraak hebben gehad bij de beslissing Van den Tweel voor te dragen. Dat gebeurde nadat het congres in 2019 had besloten om niet via een verkiezing de opvolger van Wintels te laten bepalen, maar een commissie via een zorgvuldige sollicitatieprocedure een keuze te laten maken

De bond meldt in een toelichting op de website dat op deze manier de beste kandidaat kon worden geworven. Volgens Bobbie Traksel, oud-wielrenner en voorzitter van de VVBW, ging het daar mis. De vakbond werd door Iris Slappendel vertegenwoordigd in de commissie, maar Traksel zag een probleem. "Er werd een vacature opgesteld waarop kon worden gesolliciteerd, terwijl ik hoopte dat ze juist zelf geschikte kandidaten zouden benaderen."

Naam

Traksel en zijn bond kregen pas een week voordat de deadline verliep de naam van de kandidaat te horen. "Normaal vind je dan geen tegenkandidaat meer, maar wij hadden ons voorbereid." Met Van Gerwen schoof de VVBW een "echte wielerman" naar voren, die vooral ook moet zorgen dat Nederland bestuurlijk internationaal weer vertegenwoordigd gaat worden. "Gerry hoeft niet eerst een jaar handen te schudden en zich voor te stellen. Die gaat meteen aan de slag." Oud-renner Van Gerwen (67) was ooit onder meer ploegleider van profploeg Milram en bekleedde als ondernemer en bestuurder tal van functies in de wielersport.

Met de twaalf jaar jongere Van den Tweel denkt het KNWU-bestuur een kandidaat te hebben geselecteerd die met zijn ervaring bij Natuurmonumenten een bijdrage kan leveren aan de "immense uitdagingen" waarvoor de wielerbond staat. "Ook voor de uitbraak van het coronavirus hadden we al te maken met een teruglopend ledenaantal, terwijl het aantal sportieve fietsers groeit. Er wordt geworsteld met veiligheidskwesties rondom wedstrijden: de politie kan minder ingezet worden en de veiligheidseisen bij wedstrijden worden steeds hoger", schrijft de bond over de "gigantische klus" die de beoogde voorzitter te wachten staat.

"De benoeming van de nieuwe voorzitter draait nu wederom uit op een stemming, iets wat het congres juist wilde voorkomen", stelt de KNWU. Traksel heeft zich met name gestoord aan de aanbevelingen van directeur Thorwald Veneberg die zich achter de topkandidaat stelde. "Ik vraag me af of dat ethisch verantwoord is." Of het spannend wordt donderdag. "Het zal op het randje zijn."

Meer uit Sport

Teambaas Jumbo-Visma: respect voor Roglic

SAN LUCA (ANP) - Teambaas Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma zag zijn renner Primoz Roglic de Ronde van Emilia winnen. Dat deed de 33-jarige Sloveen op de dag dat hij bevestigde het Nederlandse team te verlaten, mogelijk vanwege vergevorderde plannen voor een fusie met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step. "Primoz zal voor altijd in mijn hart blijven als onze koning. We zijn hem erg dankbaar voor de weg naar boven die we samen hebben ingezet", reageerde Plugge.

9 uur geleden
Europese golfers houden ruime voorsprong na tweede dag Ryder Cup

ROME (ANP) - De Europese golfers staan na de tweede dag van de 44e editie van de Ryder Cup nog steeds ruim aan de leiding. Net als na de eerste dag heeft Team Europa 5 punten voorsprong op de Verenigde Staten: 10,5 tegen 5,5. Zondag volgen de singles.

9 uur geleden
Olympisch- en wereldkampioen meerkamp Hashimoto mist WK-finale

ANTWERPEN (ANP) - Turner Daiki Hashimoto uit Japan kan zijn wereldtitel in de meerkamp niet verdedigen bij de WK in Antwerpen. De regerend olympisch- en wereldkampioen in de meerkamp kwam in de kwalificaties tot een totaal van 85,432 punten en staat daarmee voorlopig derde in het klassement na twee subdivisies. In het klassement moet hij zijn landgenoten Kenta Chiba (85,799) en Kazuma Kaya (85,598) voor zich dulden. Er gaan maximaal twee turners per land naar de finale.

14 uur geleden
Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma

BOLOGNA (ANP) - Primoz Roglic heeft voorafgaand aan de Ronde van Emilia bevestigd dat hij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaat verlaten. Eerder deze week ging al het gerucht dat de Sloveense renner, die nog een doorlopend contract heeft, bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederlandse dienst.

16 uur geleden
Britse turners brengen WK in Antwerpen op gang

ANTWERPEN (ANP) - De Britse turners hebben de WK in Antwerpen op gang gebracht. Olympisch voltigekampioen Max Whitlock en zijn teamgenoten Jake Jarman, James Hall, Courtney Tulloch en Harry Hepworth turnden naar 254,193 punten en gaan daarmee aan de leiding na de eerste subdivisie. In totaal zijn er, verdeeld over zaterdag en zondag, zes subdivisies bij de mannen.

16 uur geleden
Lefevere verwacht snel opheldering over fusieplannen Jumbo-Visma

BRUSSEL (ANP) - Patrick Lefevere, de baas van wielerploeg Soudal Quick-Step, heeft zaterdag in zijn column in de krant Het Nieuwsblad de gesprekken over een mogelijke fusie met Jumbo-Visma bevestigd. Lefevere verwacht volgende week meer duidelijkheid.

17 uur geleden
Tennisster Jabeur maakt favorietenrol waar in Ningbo

NINGBO (ANP) - Tennisster Ons Jabeur heeft haar favorietenrol waargemaakt op het WTA-toernooi in het Chinese Ningbo. De Tunesische, als eerste geplaatst, liet in de finale de Russin Diana Sjnaider met 6-2 6-1 kansloos.

18 uur geleden