Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielerbond KNWU slachtoffer van datahack

Wielerbond KNWU slachtoffer van datahack

ARNHEM (ANP) - Hackers zijn erin geslaagd toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van leden en oud-leden van wielerbond KNWU. Het gaat om een hack in de oude MijnKNWU-omgeving, meldt de bond. Die was begin dit jaar vervangen maar nog wel te raadplegen voor intern en historisch gebruik. De hackers eisten losgeld. De KNWU, die aangifte heeft gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ingeschakeld, is daar niet op ingegaan.

"Het is een ernstige zaak, we nemen dit zeer hoog op", zegt Margo de Vries, directeur commercie en facilitair van de KNWU. De bond kwam woensdag achter de hack, waarbij persoonsgegevens van zo'n 90.000 leden en oud-leden waren ontvreemd. De daders eisten een bedrag in bitcoins. "We hadden het betaald als dat zinvol was geweest, maar een expert zei dat we dat zeker niet moesten doen. Aan de ene kant omdat er wel back-ups van deze data zijn gemaakt en deze data alleen historische gegevens bevatten. Maar vooral omdat het betalen van dit losgeld op geen enkele wijze de zekerheid geeft dat de data niet alsnog wordt gebruikt voor andere doeleinden."

De KNWU kwam op de website met de diefstal van de gegevens naar buiten. Ook werden alle betrokkenen gemaild. "En de mensen van wie we geen mailadres hebben worden per brief geïnformeerd. Het gaat om gegevens van de afgelopen tien jaar, tot begin dit jaar. Dat zijn persoonsgegevens, maar ook betaalgegevens", vertelt De Vries.

De KNWU heeft de gegevens uit de oude omgeving in januari verplaatst naar de nieuwe MijnKNWU-omgeving. Daarbij hoefden de inloggegevens niet te worden gewijzigd. De bond adviseert betrokkenen zo snel mogelijk hun gebruikersnaam en wachtwoord te veranderen. En dat ook te doen op andere websites waar dezelfde inloggegevens zijn gebruikt.

De bond zegt dat de hack geen gevolgen heeft voor het verlengen van lidmaatschappen en het aanvragen van licenties dat via het nieuwe systeem verloopt. Wel waarschuwt de KNWU alert te zijn op e-mails waarin wordt gevraagd in te loggen op een website of een betaling te doen.

Meer uit Sport

Van de Zandschulp stijgt tien plaatsen op wereldranglijst

LONDEN (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is op de wereldranglijst tien plaatsen gestegen. De 28-jarige Nederlander, die op Wimbledon in de tweede ronde werd uitgeschakeld, staat nu 87e. Tallon Griekspoor blijft op de 27e plek staan en is de beste Nederlander.

2 uur geleden
Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher uit de kast

BERLIJN (ANP/RTR) - Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher, de jongere broer van zevenvoudig wereldkampioen Michael, is op Instagram uit de kast gekomen als homoseksueel. "Het mooiste in het leven is als je de juiste partner aan je zijde hebt met wie je alles kunt delen", schreef de 49-jarige Duitser onder een foto van hemzelf en een andere man die met hun armen om elkaar heen naar een zonsondergang boven de oceaan keken.

2 uur geleden
Djokovic denkt niet aan stoppen en wil terugkeren op Wimbledon

LONDEN (ANP/AFP) - Novak Djokovic heeft voorlopig nog geen plannen om zijn carrière te beëindigen. De 37-jarige Serviër hoopt volgend jaar terug te keren naar Wimbledon om te proberen zijn achtste titel in Londen te veroveren. "Ik speel niet met de gedachte dat dit mijn laatste Wimbledon was", zei de 24-voudig grandslamwinnaar na zijn nederlaag in de finale tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz.

13 uur geleden
Tennissers Hsieh en Zielinski winnen gemengd dubbelspel Wimbledon

LONDEN (ANP) - Tennissers Hsieh Su-wei en Jan Zielinski hebben het gemengd dubbelspel op Wimbledon gewonnen. Het Taiwanees-Poolse duo was in de finale met 6-4 6-2 te sterk voor Santiago González en Giuliana Olmos uit Mexico.

14 uur geleden
Vingegaard kan in Tour alleen nog hopen op slechte dag Pogacar

PLATEAU DE BEILLE (ANP) - Jonas Vingegaard won de afgelopen twee jaar de Tour de France, maar zag een derde eindoverwinning in het Pyreneeënweekeinde uit het zicht verdwijnen. De Sloveen Tadej Pogacar won beide bergritten en heeft inmiddels meer dan drie minuten voorsprong in het algemeen klassement. "De Tour is nog niet klaar, maar we moeten hopen op een slechte dag van Pogacar", sprak de kopman van Visma - Lease a Bike na de vijftiende etappe.

15 uur geleden
Darter Van Veen laat Cross ontsnappen op World Matchplay

BLACKPOOL (ANP) - Darter Gian van Veen heeft Rob Cross laten ontsnappen in de eerste ronde van het World Matchplay in Blackpool. De 22-jarige Nederlander verzuimde zijn wedstrijd tegen de wereldkampioen van 2018 bij een voorsprong van 10-9 en 12-11 uit te gooien. Uiteindelijk zegevierde de Engelsman met 13-12.

15 uur geleden
Wielerploeg dsm-firmenich PostNL ziet Welten te laat finishen

PLATEAU DE BEILLE (ANP) - Bram Welten heeft de Tour de France na de vijftiende etappe moeten verlaten. De renner van dsm-firmenich PostNL kwam in de zware Pyreneeënrit buiten de toegestane tijdslimiet binnen.

15 uur geleden