Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wielerbond KNWU slachtoffer van datahack

Wielerbond KNWU slachtoffer van datahack

ARNHEM (ANP) - Hackers zijn erin geslaagd toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van leden en oud-leden van wielerbond KNWU. Het gaat om een hack in de oude MijnKNWU-omgeving, meldt de bond. Die was begin dit jaar vervangen maar nog wel te raadplegen voor intern en historisch gebruik. De hackers eisten losgeld. De KNWU, die aangifte heeft gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ingeschakeld, is daar niet op ingegaan.

"Het is een ernstige zaak, we nemen dit zeer hoog op", zegt Margo de Vries, directeur commercie en facilitair van de KNWU. De bond kwam woensdag achter de hack, waarbij persoonsgegevens van zo'n 90.000 leden en oud-leden waren ontvreemd. De daders eisten een bedrag in bitcoins. "We hadden het betaald als dat zinvol was geweest, maar een expert zei dat we dat zeker niet moesten doen. Aan de ene kant omdat er wel back-ups van deze data zijn gemaakt en deze data alleen historische gegevens bevatten. Maar vooral omdat het betalen van dit losgeld op geen enkele wijze de zekerheid geeft dat de data niet alsnog wordt gebruikt voor andere doeleinden."

De KNWU kwam op de website met de diefstal van de gegevens naar buiten. Ook werden alle betrokkenen gemaild. "En de mensen van wie we geen mailadres hebben worden per brief geïnformeerd. Het gaat om gegevens van de afgelopen tien jaar, tot begin dit jaar. Dat zijn persoonsgegevens, maar ook betaalgegevens", vertelt De Vries.

De KNWU heeft de gegevens uit de oude omgeving in januari verplaatst naar de nieuwe MijnKNWU-omgeving. Daarbij hoefden de inloggegevens niet te worden gewijzigd. De bond adviseert betrokkenen zo snel mogelijk hun gebruikersnaam en wachtwoord te veranderen. En dat ook te doen op andere websites waar dezelfde inloggegevens zijn gebruikt.

De bond zegt dat de hack geen gevolgen heeft voor het verlengen van lidmaatschappen en het aanvragen van licenties dat via het nieuwe systeem verloopt. Wel waarschuwt de KNWU alert te zijn op e-mails waarin wordt gevraagd in te loggen op een website of een betaling te doen.

Meer uit Sport

Jokic helpt basketballers Denver aan zege op gehavende 76'ers

DENVER (ANP) - De basketballers van Denver Nuggets hebben met enige moeite Philadelphia 76'ers verslagen. Nikola Jokic speelde een hoofdrol bij de thuisploeg met zijn 29e 'triple-double' van het seizoen. De Serviër kwam tot 25 punten, 17 rebounds en 12 assists tegen een ploeg die sterspelers Joel Embiid en James Harden miste.

1 uur geleden
Tennisster Andreescu verlaat toernooi Miami in rolstoel

MIAMI (ANP) - Tennisster Bianca Andreescu heeft moeten opgeven bij het tennistoernooi van Miami. De Canadese liep in haar partij in de vierde ronde tegen de Russin Ekaterina Aleksandrova een blessure op aan haar linkerenkel. Na behandeling moest ze de baan in een rolstoel verlaten. Aleksandrova had de eerste set na een tiebreak gewonnen. Maar in de tweede set leidde Andreescu, winnares van de US Open in 2019, met 2-0.

2 uur geleden
Tennisser Auger-Aliassime strandt in derde ronde in Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Félix Auger-Aliassime is in de derde ronde van het masterstoernooi van Miami uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Canadees verloor in twee sets van de Argentijn Francisco Cerundolo: 6-2 7-5.

11 uur geleden
Wielerbond KNWU boos op politie om nieuwe regels motorbegeleiding

ARNHEM (ANP) - Wielerbond KNWU vreest dat dit jaar een aantal koersen niet kan doorgaan omdat er door de politie wijzigingen zijn aangebracht in de werkwijze. Bij veel wielerwedstrijden zijn motoragenten nodig om het verkeer te regelen. Vanwege een tekort mochten de afgelopen jaren ook motoragenten met een zogenoemde C1-opleiding worden ingezet, die niet gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koersen. Nu dat - volgens de KNWU plotseling - verboden is, dreigen rigoureuze aanpassingen van de wielerkalender.

21 uur geleden
IOC buigt zich over grootste 'hoofdpijndossier' voor Spelen 2024

LAUSANNE (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste 'hoofdpijndossier' in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen, terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt? Dat is de vraag die voor heel wat verdeeldheid in de sportwereld zorgt.

22 uur geleden
Poolse regering tegen deelname Russen aan Spelen

WARSCHAU (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen totdat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat stelt de regering van Polen in reactie op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten in Parijs.

23 uur geleden
Samenwerking Haase en Middelkoop eindigt in tweede ronde Miami

MIAMI (ANP) - De samenwerking tussen de tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop is zondag in Miami ten einde gekomen. Het Nederlandse dubbelduo verloor in de tweede ronde van het masterstoernooi via een matchtiebreak van de Duitser Kevin Krawietz en de Fransman Fabrice Martin: 6-7 (8) 7-6 (4) 10-7. Haase en Middelkoop hadden voor de partij al aangekondigd uit elkaar te gaan.

1 dag geleden