Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiegman verlangt flexibiliteit van voetbalsters op Spelen

Wiegman verlangt flexibiliteit van voetbalsters op Spelen

KAMOGAWA (ANP) - Flexibel zijn, daar draait het op de Olympische Spelen van Tokio om volgens bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters. Als eerste ploeg arriveerde Oranje deze week in Japan. "We zullen ons op deze Spelen steeds moeten aanpassen aan de situaties die ontstaan", zegt Wiegman vanuit Kamogawa, een stad aan de Japanse kust op zo'n 2 uur rijden van Tokio. "Wat vandaag normaal is, kan morgen weer anders zijn."

Het duurde op het vliegveld vier uur voordat de voetbalsters alle checks hadden doorlopen en het papierwerk was gecontroleerd. En dan viel het volgens Wiegman nog mee. "We hadden gehoord dat het tussen de 3 en 6 uur kon gaan duren. Ach, je doet een spelletje en leest een boek. Je kan je daar wel druk om maken, maar het verandert toch niet."

Met die instelling wil Wiegman haar ploeg door de Spelen heen loodsen. "De Spelen zijn altijd bijzonder, maar deze zijn extra bijzonder vanwege de situatie waarin we zitten. Het vraagt flexibiliteit en wendbaarheid. Maar als je ziet hoe moeilijk het is om deze Spelen door te laten gaan en wat de Japanners allemaal voor elkaar hebben gebokst, dan kunnen we al die maatregelen alleen maar respecteren."

Acclimatiseren

De voetbalsters hebben in hun hotel in Kamogawa een eigen vleugel, afgesloten van de andere bezoekers. Zowel binnen als buiten moeten ze een mondkapje dragen. "Een wandelingetje maken kan niet, maar gelukkig hebben we een tuin waarin we ons kunnen begeven." Het trainingsveld in de buurt van het hotel is volgens Wiegman "supergoed". De 'Leeuwinnen' spelen daar woensdag een besloten oefenwedstrijd tegen Canada.

Wiegman geeft haar speelsters de eerste dagen in Japan de tijd om van de jetlag af te komen en te wennen aan de omstandigheden, met een hoge luchtvochtigheid. "Als de zon dan door komt, is het gelijk echt zwaar. We zijn aan het opstarten en acclimatiseren. We gaan nog geen partijtjes spelen, omdat je daarin onverwachte bewegingen maakt. Dat bouwen we stap voor stap op. Het is fijn dat we hier al vroeg zijn, zodat we kunnen wennen."

Keepster Loes Geurts arriveerde vrijdag ook in Japan, zodat Wiegman haar selectie nu compleet heeft. Geurts vloog later naar Tokio omdat ze deze week nog een wedstrijd moest spelen met haar Zweedse club. Oranje start het olympische voetbaltoernooi op woensdag 21 juli, twee dagen voor de openingsceremonie, tegen Zambia.

Meer uit Voetbal

Coach Bayern München verdedigt meetrainen van Boateng

KOPENHAGEN (ANP) - Coach Thomas Tuchel van Bayern München heeft aan de vooravond van de Champions League-wedstrijd tegen FC Kopenhagen de kritiek op het meetrainen van Jérôme Boateng gepareerd. De oud-speler van de Duitse club houdt bij zijn voormalige werkgever zijn conditie op peil. Maar hij is niet onomstreden vanwege de slepende rechtszaak rond de mishandeling van zijn ex-vriendin. Het hooggerechtshof in Beieren heeft het vonnis tegen hem onlangs vernietigd en de zaak terugverwezen naar een lagere rechtbank.

1 uur geleden
RKC-doelman Vaessen bedankt medisch personeel en supporters

WAALWIJK (ANP) - Doelman Etienne Vaessen van RKC Waalwijk heeft het medisch personeel bedankt voor het snelle handelen na de ongelukkige botsing tijdens het duel met Ajax van afgelopen zaterdag. Ook bedankte hij in een open brief op social media zijn collega's en de supporters voor alle steunbetuigingen.

2 uur geleden
Media: Spaanse voetbalsters bevestigen opgedrongen kus Rubiales

MADRID (ANP) - Drie speelsters van de Spaanse nationale ploeg hebben voor de rechter verklaard dat Jennifer Hermoso tegen haar wil op haar mond werd gezoend door Luis Rubiales, de inmiddels opgestapte voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Dat melden diverse media in Spanje. Alexia Putellas, aanvoerder Irene Paredes en Misa Rodríguez legden een verklaring af in het onderzoek naar Rubiales. Hij kuste Hermoso tijdens de huldiging van het WK, waar Spanje ten koste van Engeland de titel veroverde.

3 uur geleden
Barcelona legt talentvolle voetballer Yamal langer vast

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona heeft de talentvolle voetballer Lamine Yamal langer vastgelegd. De 16-jarige aanvaller heeft een contract tot medio 2026 getekend bij de Spaanse club. In het contract is een afkoopsom van 1 miljard euro opgenomen. Dat deed Barcelona eerder ook bij Alejandro Balde, een ander toptalent.

5 uur geleden
Ten Hag overweegt rentree Antony tegen Galatasaray

MANCHESTER (ANP) - Coach Erik ten Hag overweegt Antony dinsdag zijn rentree te laten maken bij Manchester United in de wedstrijd in de Champions League tegen Galatasaray. De Braziliaanse voetballer was een aantal weken afwezig bij zijn Engelse club omdat zijn ex-vriendin Gabriela Cavallin hem had beschuldigd van mishandeling. In afwachting van het onderzoek naar de zaak speelde en trainde de oud-speler van Ajax niet mee.

5 uur geleden
Meespelen PSV'er Schouten tegen Sevilla nog onzeker

EINDHOVEN (ANP) - PSV-coach Peter Bosz kan nog niet zeggen of Jerdy Schouten dinsdag kan starten in het Champions Leagueduel met Sevilla. De van Bologna overgekomen middenvelder miste de laatste twee competitieduels van de Eindhovenaren. Schouten was niet wedstrijdfit, was de verklaring.

5 uur geleden
Bayern München rijgt records aaneen in Champions League

KOPENHAGEN (ANP) - Bayern München kan dinsdag in de uitwedstrijd tegen FC Kopenhagen alweer een record neerzetten. Als de Duitsers niet verliezen zijn ze voor de achttiende keer ongeslagen in een groepswedstrijd van de Champions League buiten München. Met zeventien uitduels zonder nederlaag delen ze het record nu nog met FC Barcelona, dat die serie neerzette tussen 2006 en 2012.

7 uur geleden