Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiegman onthult als eerste vrouw 'symbolisch' standbeeld bij KNVB

Wiegman onthult als eerste vrouw 'symbolisch' standbeeld bij KNVB

ZEIST (ANP) - Sarina Wiegman heeft in de beeldentuin op het KNVB-complex in Zeist een standbeeld van zichzelf onthuld. De bondscoach van Oranje kreeg als eerste vrouw een standbeeld vanwege haar betekenis voor de 'Leeuwinnen' en het vrouwenvoetbal in Nederland. Het beeld van Wiegman is gemaakt door kunstenares Lia Krol en zit volgens de bondscoach vol symboliek.

"Allereerst het loopje, dat geeft de beweging van het vrouwenvoetbal in Nederland aan. Uiteraard van de 'Leeuwinnen', maar ook van de jeugd tot de senioren, van de breedte tot de top. We zijn onderweg en ik hoop dat we onderweg blijven", zei Wiegman. "In het beeld heb ik een open houding. Dat is hoe ik ben en graag wil zijn."

De 51-jarige Wiegman, al twee keer gekozen tot beste coach ter wereld van een vrouwenploeg, is klappend vereeuwigd in het beeld. "Dat staat voor het grote applaus dat al onze voorgangers verdienen, de spelers en coaches. En ook de KNVB, dat de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in vrouwenvoetbal. En natuurlijk is het applaus ook voor mijn speelsters. Dit is een geweldige generatie, zonder goede spelers kom je nergens."

Oranje-elftal van de Eeuw

In de voortuin van het KNVB-complex staan sinds 2000 beelden van het Oranje-elftal van de Eeuw, samengesteld op initiatief van Johan Cruijff. Ter ere van het 125-jarig jubileum van de KNVB kwam daar in 2017 een standbeeld van Dennis Bergkamp bij. Te midden van de sculpturen staat een beeld van Rinus Michels, de Bondscoach van de Eeuw. Wiegman heeft een plek gekregen tussen Johan Neeskens en Marco van Basten.

De succesvolle bondscoach kreeg twee jaar geleden na terugkomst van het WK in Frankrijk te horen dat ze als eerste vrouw een beeld krijgt in de KNVB-tuin. Onder leiding van Wiegman wonnen de voetbalsters het EK van 2017 in eigen land en pakten ze zilver op het WK 2019.

Onwerkelijk

De 104-voudig international was nauw betrokken bij de productie van 'haar' beeld. "Best onwerkelijk dat hier nu een beeld staat van mij", zei Wiegman, nadat ze in het bijzijn van haar familie en vrienden een gouden doek van het beeld had getrokken. Het gezelschap was met de officiële spelersbus van Oranje van Den Haag naar Zeist gekomen. "Een gekke dag, een beetje onwerkelijk allemaal", zei Wiegman. "Het leek wel een beetje op mijn trouwdag. "

Voorafgaand aan de onthulling had Wiegman in het KNVB-gebouw videoboodschappen te zien gekregen van onder anderen Louis van Gaal, Jill Ellis, Silvia Neid, Lex Schoenmaker, Dick Advocaat, Roger Reijners en haar dochters. "Het waren zulke mooie woorden, dat deed wel iets met me. Maar morgen ga ik weer lekker trainen met een klein groepje, daar ben ik hier voor. Hup, het veld op."

Meer uit Voetbal

Coach Bosz ziet PSV bij PSG maximaal haalbare resultaat bereiken

PARIJS (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz zag zijn elftal bij Paris Saint-Germain het maximaal haalbare resultaat bereiken. De coach grapte na de zwaarbevochten 1-1 "dat PSG ook weer wist waar het stond".

9 uur geleden
De Jong opgelucht na gelijkspel bij PSG: hebben het zwaar gehad

PARIJS (ANP) - Luuk de Jong was vooral opgelucht na de 1-1 van PSV bij de Franse kampioen Paris Saint-Germain. "We hebben het zwaar gehad en we hebben gestreden. We moeten blij zijn met een punt", sprak de aanvoerder van de Eindhovenaren bij Ziggo Sport.

11 uur geleden
PSV pakt in Champions League punt bij Franse kampioen PSG

PARIJS (ANP) - PSV heeft in de Champions League met de nodige moeite een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen de Franse kampioen Paris Saint-Germain. Het werd 1-1.

11 uur geleden
Real Madrid voorbij Borussia Dortmund in wervelende tweede helft

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft in de derde speelronde van de Champions League na een wervelende tweede helft met 5-2 gewonnen van Borussia Dortmund. De Duitsers leidden bij rust nog met 2-0.

12 uur geleden
Volendam klopt FC Den Bosch en meldt zich in subtop

VOLENDAM (ANP) - FC Den Bosch heeft bij FC Volendam de tweede nederlaag van het seizoen geleden. De thuisploeg won met 3-2 dankzij een doelpunt van Elvis Manu, de oud-Feyenoorder die na een verblijf in onder meer Turkije, China en Polen begin oktober een contract tekende bij Volendam.

13 uur geleden
Reijnders helpt AC Milan met twee treffers aan eerste CL-zege

MILAAN (ANP) - Aan de hand van Tijjani Reijnders heeft AC Milan zijn eerste punten in de Champions League veroverd. Dankzij twee doelpunten van de Oranje-international won de formatie van Paulo Fonseca met 3-1 van Club Brugge. De bezoekers speelden vanaf de 40e minuut met tien man, na een rode kaart voor Raphael Onyedika.

14 uur geleden
Benfica verwacht tegen Feyenoord Sanches terug na blessure

LISSABON (ANP/RTR) - Middenvelder Renato Sanches komt mogelijk woensdag in actie voor Benfica dat het in de Champions League in eigen stadion opneemt tegen Feyenoord. Sanches, die in 2016 op zijn 18e al met Portugal een EK-finale speelde, miste zes duels van zijn club door een hamstringblessure.

14 uur geleden