Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

Widodo en zijn vrouw arriveerden met de trein in de Oekraïense hoofdstad Kiev, meldt de Indonesische presidentiële website. De Indonesische president maakte de reis na zijn gastdeelname aan de G7-top in de Beierse Alpen, vanwaar hij naar Polen vloog om vervolgens per trein naar de Oekraïense hoofdstad te reizen.

Het bezoek moet helpen om de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne nieuw leven in te blazen en manieren te zoeken om de export van graan naar de wereldwijde markt mogelijk te maken. Widodo ging na zijn aankomst rechtstreeks door naar het puin van een appartementencomplex in Irpin, een voorstad van Kiev, voorafgaand aan een ontmoeting met de Oekraïense president Volodomir Zelenski. De planning is dat hij dezelfde dag weer met de trein teruggaat naar Polen. Donderdag reist hij naar Rusland om te praten met de Russische president Vladimir Poetin.

G20

De Indonesische president heeft deze week gezegd dat hij er bij Zelenski op wil aandringen akkoord te gaan met vredesonderhandelingen. Ook wil hij Poetin oproepen de oorlog te beëindigen in een poging een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot voedsel- en energietekorten, waardoor de inflatie in veel landen fors is gestegen. Oekraïne was voor de oorlog een van de grootste graanleveranciers van Indonesië.

Widodo is de huidige voorzitter van de G20, die bestaat uit twintig grote economieën, en is een van de zes wereldleiders die door de Verenigde Naties is aangewezen om zitting te nemen in een globale crisisresponsgroep, die is opgezet om weerstand te bieden tegen de dreiging van hongersnood en armoede als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Biden heeft na corona last van hardnekkige hoest

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog last van een hardnekkige hoest, nadat hij eind vorige maand corona heeft opgelopen. De 79-jarige Biden mocht recent uit isolatie.

15 minuten geleden
Pelosi na reis in Azië: Chinese president is een bange pestkop

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi heeft totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zijn opgelopen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar Aziëtrip zegt ze dat het "het waard was" en noemt ze de Chinese president Xi Jinping "een bange pestkop".

1 uur geleden
Rechter stelt dat Trump administratie moet geven aan commissie

WASHINGTON/PALM BEACH (ANP/RTR) - Een rechter in Washington heeft eisers in het gelijk gesteld die de belastingopgaves van ex-president Donald Trump willen inzien. Een door de Democraat Richard Neal geleide commissie van het Huis van Afgevaardigden probeert al sinds 2019 inzage te krijgen in de administratie van de Republikein, die president was van 2017 tot 2021. De door Democraten gedomineerde commissie wil speciaal administratie zien over wat Trump en zijn familiebedrijf, de Trump Organization, van de belastingdienst hebben teruggekregen.

2 uur geleden
Britse overheid denkt aan blackouts in winter wegens gastekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse regering overweegt noodscenario's waarbij in hartje winter tijdelijk de elektriciteit en/of het gas wordt afgesloten bij bedrijven, maar mogelijk ook bij huishoudens. Het persbureau Bloomberg meldt uit betrokken bronnen dat het 'redelijk aannemelijke ergste scenario'-plan voorziet in ernstige tekorten op zeker vier dagen in januari. Die zouden nopen tot blackouts op die dagen.

3 uur geleden
Dode en gewonden door explosies op militair vliegveld op de Krim

NOVOFEDORIVKA (ANP/RTR/AFP) - Op een militair vliegveld op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim hebben dinsdag meerdere explosies plaatsgevonden. Er is een dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond, melden de lokale Russische autoriteiten. Online zijn er filmpjes geplaatst die grote rookpluimen tonen.

5 uur geleden
EU gaf in 2021 record aantal verblijfsvergunningen wegens werk af

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben vorig jaar gezamenlijk 2,95 miljoen eerste verblijfsvergunningen afgegeven aan burgers van buiten de EU. Dat is volgens het Europese statistiekbureau Eurostat een stijging van 693.700, oftewel 31 procent, ten opzichte van 2020. Het aantal verblijfsvergunningen vanwege werk bereikte een recordhoogte van 1,3 miljoen, ofwel bijna de helft (45 procent) van alle toegekende verblijfsvergunningen.

5 uur geleden
Dodental loopt op na recordhoeveelheid regen in Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR) - De recordhoeveelheid regen in Seoul en omgeving heeft zeker negen mensen het leven gekost, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Het noodweer gaat gepaard met overstromingen, aardverschuivingen en stroomstoringen.

6 uur geleden