Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

Widodo begint met 'vredesmissie' tussen Oekraïne en Rusland

KIEV (ANP/RTR/DPA) - De Indonesische president Joko Widodo is begonnen aan zijn bezoek aan Oekraïne woensdag. Het bezoek is onderdeel van Widodo's grotendeels zelfbenoemde rol als vredesonderhandelaar tussen Oekraïne en Rusland.

Widodo en zijn vrouw arriveerden met de trein in de Oekraïense hoofdstad Kiev, meldt de Indonesische presidentiële website. De Indonesische president maakte de reis na zijn gastdeelname aan de G7-top in de Beierse Alpen, vanwaar hij naar Polen vloog om vervolgens per trein naar de Oekraïense hoofdstad te reizen.

Het bezoek moet helpen om de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne nieuw leven in te blazen en manieren te zoeken om de export van graan naar de wereldwijde markt mogelijk te maken. Widodo ging na zijn aankomst rechtstreeks door naar het puin van een appartementencomplex in Irpin, een voorstad van Kiev, voorafgaand aan een ontmoeting met de Oekraïense president Volodomir Zelenski. De planning is dat hij dezelfde dag weer met de trein teruggaat naar Polen. Donderdag reist hij naar Rusland om te praten met de Russische president Vladimir Poetin.

G20

De Indonesische president heeft deze week gezegd dat hij er bij Zelenski op wil aandringen akkoord te gaan met vredesonderhandelingen. Ook wil hij Poetin oproepen de oorlog te beëindigen in een poging een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot voedsel- en energietekorten, waardoor de inflatie in veel landen fors is gestegen. Oekraïne was voor de oorlog een van de grootste graanleveranciers van Indonesië.

Widodo is de huidige voorzitter van de G20, die bestaat uit twintig grote economieën, en is een van de zes wereldleiders die door de Verenigde Naties is aangewezen om zitting te nemen in een globale crisisresponsgroep, die is opgezet om weerstand te bieden tegen de dreiging van hongersnood en armoede als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

12 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

12 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

14 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

35 minuten geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

42 minuten geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

1 uur geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden