Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO ziet recordaantal coronagevallen in week tijd

WHO ziet recordaantal coronagevallen in week tijd

GENÈVE (ANP/AFP) - De coronaviruspandemie lijkt wereldwijd te versnellen met een recordaantal nieuwe gevallen in een week tijd. Vorige week is het aantal besmettingen gestegen tot bijna twee miljoen. Het aantal nieuwe sterfgevallen nam af, laten WHO-statistieken zien.

In een nieuwe wereldwijde update zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat tijdens de week die eindigde op 20 september 1.998.897 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus over de hele wereld werden geregistreerd.

Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van een week eerder en "het hoogste aantal gemelde gevallen in één week sinds het begin van de epidemie", aldus de VN-gezondheidsorganisatie.

Bijna alle regio's van de wereld zagen vorige week nieuwe gevallen toenemen, zei de WHO, waarbij Europa en Amerika de boventoon voerden met stijgingen van respectievelijk 11 en 10 procent. Alleen Afrika, dat relatief ongedeerd is gebleven door de pandemie, ontweek de opwaartse trend en meldde een daling van 12 procent nieuwe gevallen vergeleken met een week eerder.

Aantal sterfgevallen daalt

Hoewel het aantal besmettingen in een groot deel van de wereld is toegenomen, daalt het aantal nieuwe sterfgevallen, zegt de WHO. Vorige week werden wereldwijd ongeveer 37.700 nieuwe sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het virus, een daling van 10 procent ten opzichte van de week ervoor.

De daling werd veroorzaakt door het Amerikaanse continent, lang de zwaarst getroffen regio, waar het aantal nieuwe sterfgevallen 22 procent lager was dan een week eerder, en door Afrika, waar het aantal met 16 procent afnam.

Het Amerikaanse continent is ondertussen nog steeds verantwoordelijk voor de helft van alle gemelde infecties en 55 procent van de sterfgevallen in de wereld. De duidelijke daling van het aantal nieuwe sterfgevallen in de regio werd voornamelijk veroorzaakt door Colombia, Mexico, Ecuador en Bolivia.

VS en Brazilië het hardst getroffen

De Verenigde Staten, het zwaarst getroffen land ter wereld, en Brazilië, het op één na zwaarst getroffen land, bleven het hoogste aantal doden melden, elk met meer dan 5000 nieuwe sterfgevallen in de afgelopen week.

Europa, waar sommige landen een tweede golf van infecties doormaken, zag het aantal nieuwe doden stijgen tot meer dan 4000 gedurende de periode van zeven dagen, een stijging van 27 procent vergeleken met een week eerder.

In Europa meldden Frankrijk, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk de afgelopen week het hoogste aantal nieuwe infecties, terwijl Hongarije en Denemarken de hoogste relatieve toename van sterfgevallen rapporteerden.

Meer uit Gezond

Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

2 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

2 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

3 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

3 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

3 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

3 dagen geleden