Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO ziet recordaantal coronagevallen in week tijd

WHO ziet recordaantal coronagevallen in week tijd

GENÈVE (ANP/AFP) - De coronaviruspandemie lijkt wereldwijd te versnellen met een recordaantal nieuwe gevallen in een week tijd. Vorige week is het aantal besmettingen gestegen tot bijna twee miljoen. Het aantal nieuwe sterfgevallen nam af, laten WHO-statistieken zien.

In een nieuwe wereldwijde update zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat tijdens de week die eindigde op 20 september 1.998.897 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus over de hele wereld werden geregistreerd.

Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van een week eerder en "het hoogste aantal gemelde gevallen in één week sinds het begin van de epidemie", aldus de VN-gezondheidsorganisatie.

Bijna alle regio's van de wereld zagen vorige week nieuwe gevallen toenemen, zei de WHO, waarbij Europa en Amerika de boventoon voerden met stijgingen van respectievelijk 11 en 10 procent. Alleen Afrika, dat relatief ongedeerd is gebleven door de pandemie, ontweek de opwaartse trend en meldde een daling van 12 procent nieuwe gevallen vergeleken met een week eerder.

Aantal sterfgevallen daalt

Hoewel het aantal besmettingen in een groot deel van de wereld is toegenomen, daalt het aantal nieuwe sterfgevallen, zegt de WHO. Vorige week werden wereldwijd ongeveer 37.700 nieuwe sterfgevallen geregistreerd als gevolg van het virus, een daling van 10 procent ten opzichte van de week ervoor.

De daling werd veroorzaakt door het Amerikaanse continent, lang de zwaarst getroffen regio, waar het aantal nieuwe sterfgevallen 22 procent lager was dan een week eerder, en door Afrika, waar het aantal met 16 procent afnam.

Het Amerikaanse continent is ondertussen nog steeds verantwoordelijk voor de helft van alle gemelde infecties en 55 procent van de sterfgevallen in de wereld. De duidelijke daling van het aantal nieuwe sterfgevallen in de regio werd voornamelijk veroorzaakt door Colombia, Mexico, Ecuador en Bolivia.

VS en Brazilië het hardst getroffen

De Verenigde Staten, het zwaarst getroffen land ter wereld, en Brazilië, het op één na zwaarst getroffen land, bleven het hoogste aantal doden melden, elk met meer dan 5000 nieuwe sterfgevallen in de afgelopen week.

Europa, waar sommige landen een tweede golf van infecties doormaken, zag het aantal nieuwe doden stijgen tot meer dan 4000 gedurende de periode van zeven dagen, een stijging van 27 procent vergeleken met een week eerder.

In Europa meldden Frankrijk, Rusland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk de afgelopen week het hoogste aantal nieuwe infecties, terwijl Hongarije en Denemarken de hoogste relatieve toename van sterfgevallen rapporteerden.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

2 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

2 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

2 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

3 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

3 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

4 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

4 dagen geleden