Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO ziet Indiase coronavirusvariant nog niet als zorgwekkend

WHO ziet Indiase coronavirusvariant nog niet als zorgwekkend

GENÈVE (ANP/DPA/RTR) - Over de coronavirusmutatie die in India rondwaart moeten niet te snel conclusies worden getrokken, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De in december ontdekte variant is vooralsnog niet opgenomen in de categorie zorgwekkend. Toch weren veel landen, waaronder Nederland, vluchten uit India.

Het aantal besmettingen in India is de afgelopen weken in sneltreinvaart gestegen, maar het is volgens een WHO-woordvoerder nog onduidelijk of de Indiase variant daarvoor verantwoordelijk is. Het kan bijvoorbeeld ook liggen aan de talrijke festivals en andere evenementen waar Indiërs massaal op afkomen. Ook kan de besmettelijkere Britse coronavariant een rol spelen. De WHO heeft die net als de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant wel als zorgelijk aangewezen.

WHO-baas Tedros noemt de situatie in India "meer dan hartverscheurend". Hij kondigt extra hulp aan, zoals veldhospitalen. Ook gaan er 2600 WHO-medewerkers meer naar India.

Joe Biden

Joe Biden heeft maandag gebeld met de Indiase premier Narendra Modi. De Amerikaanse president zegde nauwe samenwerking toe in de strijd tegen Covid-19. De VS sturen noodhulp waaronder zuurstofapparaten, vaccinmateriaal en medicijnen.

India rapporteerde maandag meer dan 350.000 besmettingen in een etmaal. In totaal heeft het land met 1,3 miljard inwoners meer dan 17 miljoen besmettingen gemeld. Het officiële dodental door de virusuitbraak loopt richting de 200.000, maar het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt volgens kenners veel hoger.

Meer uit Buitenland

Turkije eist ook wapenstilstand voor hervatting handel Israël

ANKARA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Turkije stelt ook een permanente wapenstilstand in de Gazastrook als voorwaarde voor het hervatten van de handel met Israël, meldt handelsminister Ömer Bolat. Het land maakte donderdag bekend de handel per direct op te schorten in afwachting van "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied.

1 minuut geleden
Frontex gaat België helpen met grenscontroles en uitzettingen

BRUSSEL (ANP) - De Europese grensbewakingsdienst Frontex gaat België helpen met grenscontroles, onder meer op het internationale treinstation Brussel-Zuid, en uitzettingen. De Belgische Kamer heeft hiermee ingestemd.

39 minuten geleden
Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

1 uur geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

2 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

3 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

6 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

7 uur geleden