
WHO wil vaststellen of apenpokken ernstige bedreiging vormen
GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept volgende week donderdag haar noodcommissie bijeen om te beoordelen of de uitbraak van apenpokken een internationaal gevaar voor de volksgezondheid vormt. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau van de VN-organisatie, dat momenteel alleen geldt voor Covid-19 en polio.
De WHO liet dinsdag weten dat er dit jaar inmiddels 1600 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus zijn geregistreerd, in ongeveer 1500 gevallen bestaat het gerede vermoeden dat de patiënt het onder de leden heeft. De ziekte is inmiddels in 39 landen vastgesteld, inclusief de Afrikaanse waar apenpokken, verspreid door knaagdieren, endemisch zijn.
In Afrika zijn tot dusver 72 personen overleden, in Europa en de andere nieuwe besmettingshaarden nog niemand. De WHO overlegt met deskundigen wereldwijd over een andere naam voor het virus en de ziekte dat het veroorzaakt. Daarover valt binnenkort een beslissing.
De WHO is momenteel geen voorstander van massale inenting. Risicogroepen zouden het gewone pokkenvaccin kunnen krijgen, dat vermoedelijk ook effectief is tegen de apenpokken. De Europese Unie heeft meer dan 100.000 doses besteld in Denemarken. Nederland, waar inmiddels tachtig besmettingen zijn vastgesteld, heeft een eigen voorraad.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.
1 dag geledenZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het HagaZiekenhuis, dat vestigingen in Den Haag en Zoetermeer heeft, zit in financiële problemen en wil daarom bezuinigen op de personeelskosten. De ziekenhuisgroep wil minder krachten inhuren en vertrekkende medewerkers soms niet vervangen.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Ziekenhuizen zien sinds een paar dagen ineens weer veel coronapatiënten binnenkomen. Het totale aantal opgenomen patiënten is sinds vrijdag met meer dan honderd gestegen. Ook in het rioolwater zijn de laatste tijd weer meer virusdeeltjes te vinden.
2 dagen geledenRAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.
3 dagen geledenBASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.
3 dagen geleden