Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: vorig jaar stierven meer dan 200.000 mensen aan mazelen

WHO: vorig jaar stierven meer dan 200.000 mensen aan mazelen

GENÈVE (ANP/DPA) - Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC stierven vorig jaar ongeveer 207.500 mensen aan mazelen. Het dodental is met 50 procent gestegen in vergelijking met 2016, staat in een rapport van de WHO en CDC dat donderdag in Genève is gepubliceerd.

"Dat waren doden die voorkomen hadden kunnen worden", zei WHO-expert Natasha Crowcroft. Vooral landen in Afrika werden getroffen. In totaal werden het afgelopen jaar bijna 870.000 mensen geregistreerd die besmet waren geraakt met het zeer besmettelijke virus.

Bij mazelen, dat als kinderziekte wordt beschouwd, kunnen dodelijke complicaties optreden. Volgens de WHO stierven er elk jaar ongeveer 2,6 miljoen mensen wereldwijd aan de ziekte totdat in 1963 een vaccin werd geïntroduceerd.

Vaccinaties

In meerdere landen kregen volgens Crowcroft te weinig kinderen de twee vaccinaties die nodig zijn voor immuniteit. Volgens de WHO hebben zich in 2019 grote uitbraken voorgedaan in negen landen. Bijvoorbeeld in de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Georgië, Kazachstan en Oekraïne.

Deskundigen vrezen in landen met een slechte gezondheidszorg als gevolg van de coronapandemie een nog slechtere vaccinatiegraad.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten kerk Mexico

MEXICO-STAD (ANP/RTR/AFP) - In de Mexicaanse stad Ciudad Madero zijn zondag zeker negen mensen om het leven gekomen toen het dak van een kerk instortte tijdens de mis. Ook raakten volgens de autoriteiten zeker veertig mensen gewond. Reddingswerkers zoeken met honden en graafmachines in het puin van de kerk naar overlevenden. Dertig mensen worden vermist, zei een woordvoerder van het ministerie voor Veiligheid van de staat Tamaulipas.

1 uur geleden
Trump bevestigt dat hij de opening van zijn proces bijwoont

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump woont maandag in New York de opening van zijn proces bij. "Ik ga morgen naar de rechtbank om voor mijn naam en reputatie te vechten", schreef hij zondagavond laat op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. Daarmee bevestigde hij geruchten in Amerikaanse media.

1 uur geleden
NAVO vergoot aanwezigheid in Kosovo met 600 Britse militairen

BRUSSEL/LONDEN (ANP/DPA) - Ongeveer 600 Britse soldaten zullen worden ingezet in Kosovo, meldt de NAVO. Ze zijn afkomstig van een reservetroepenmacht die het Verenigd Koninkrijk beschikbaar stelt aan KFOR, de strijdmacht die de NAVO in Kosovo inzet om het hoofd te bieden aan de gespannen situatie in de regio. In het noorden van Kosovo vielen zondag zwaarbewapende Serviërs de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent omkwam.

8 uur geleden
Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

8 uur geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

12 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

13 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

16 uur geleden