Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: veel onnodige amputaties in Gazastrook

WHO: veel onnodige amputaties in Gazastrook

GENÈVE (ANP/DPA) - In de Gazastrook moeten veel amputaties worden uitgevoerd, terwijl de ledematen onder normale omstandigheden nog gered zouden kunnen worden. Voor de amputaties zijn verschillende redenen, zeiden Rik Peeperkorn, vertegenwoordiger voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de Palestijnse gebieden, en Sean Casey, coördinator van het medische noodteam van de WHO, dinsdag in videogesprek met de pers.

In veel gevallen komen gewonden te laat in ziekenhuizen aan, omdat ze deze door de aanhoudende gevechten niet eerder konden bereiken. Daarnaast is in de ziekenhuizen een gebrek aan specialisten, zoals vaatchirurgen. Door de oorlog tussen Hamas en Israël zijn ziekenhuizen en operatiekamers voor levensreddende operaties bovendien overvol. Volgens Peeperkorn functioneren momenteel 15 van de 36 ziekenhuizen in Gaza nog gedeeltelijk. Ook zijn er drie veldhospitalen.

"Ik heb nog nooit zoveel mensen met amputaties gezien", zegt Peeperkorn, "onder wie veel kinderen". Volgens Save the Children gaat het om meer dan tien kinderen per dag in Gaza die een ledemaat verliezen. "Vaak gebeurde dit zelfs zonder verdoving, omdat er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn en de middelen om anesthesie te bieden er gewoonweg niet zijn. Ook aan antibiotica is een tekort", zegt de hulporganisatie. "Het is onnodig dat kinderen zo door deze oorlog moeten lijden", vindt plaatselijk directeur Jason Lee. "Het doden en verminken van kinderen is een ernstig misdrijf tegen kinderen en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen."

Meer uit Gezond

VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op

GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.

10 uur geleden
Arts mag nooit meer werken na masturberen in gesprek met patiënte

ZWOLLE (ANP) - Een plastisch chirurg mag zijn beroep niet meer uitoefenen, omdat hij in een videoconsult met een patiënte zichzelf heeft bevredigd. "Ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag", noemen tuchtrechters dat vrijdag. Een rechtbank had de arts eerder dit jaar veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een schadevergoeding van 500 euro.

3 dagen geleden
Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

3 dagen geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

3 dagen geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

3 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

4 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

4 dagen geleden