Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: veel onnodige amputaties in Gazastrook

WHO: veel onnodige amputaties in Gazastrook

GENÈVE (ANP/DPA) - In de Gazastrook moeten veel amputaties worden uitgevoerd, terwijl de ledematen onder normale omstandigheden nog gered zouden kunnen worden. Voor de amputaties zijn verschillende redenen, zeiden Rik Peeperkorn, vertegenwoordiger voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de Palestijnse gebieden, en Sean Casey, coördinator van het medische noodteam van de WHO, dinsdag in videogesprek met de pers.

In veel gevallen komen gewonden te laat in ziekenhuizen aan, omdat ze deze door de aanhoudende gevechten niet eerder konden bereiken. Daarnaast is in de ziekenhuizen een gebrek aan specialisten, zoals vaatchirurgen. Door de oorlog tussen Hamas en Israël zijn ziekenhuizen en operatiekamers voor levensreddende operaties bovendien overvol. Volgens Peeperkorn functioneren momenteel 15 van de 36 ziekenhuizen in Gaza nog gedeeltelijk. Ook zijn er drie veldhospitalen.

"Ik heb nog nooit zoveel mensen met amputaties gezien", zegt Peeperkorn, "onder wie veel kinderen". Volgens Save the Children gaat het om meer dan tien kinderen per dag in Gaza die een ledemaat verliezen. "Vaak gebeurde dit zelfs zonder verdoving, omdat er te weinig artsen en verpleegkundigen zijn en de middelen om anesthesie te bieden er gewoonweg niet zijn. Ook aan antibiotica is een tekort", zegt de hulporganisatie. "Het is onnodig dat kinderen zo door deze oorlog moeten lijden", vindt plaatselijk directeur Jason Lee. "Het doden en verminken van kinderen is een ernstig misdrijf tegen kinderen en de daders moeten ter verantwoording worden geroepen."

Meer uit Gezond

Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

2 uur geleden
Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

4 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden
WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

3 dagen geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

4 dagen geleden