
WHO telt hoogste aantal mazelengevallen in ruim kwarteeuw
GENÈVE (ANP) - In Europa en aangrenzende landen in Azië zijn vorig jaar de meeste mensen sinds 1997 besmet geraakt met mazelen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF melden dat in een gezamenlijk rapport. Ze tellen in totaal 127.350 gevallen van de infectieziekte in de Europese regio, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De organisaties noemen het een "wake-upcall", die duidelijk maakt dat de vaccinatiegraad dringend omhoog moet.
De regio bestaat uit in totaal 53 landen, waaronder Kazachstan, Rusland en Turkije. Roemenië telde vorig jaar het hoogste aantal besmettingen met mazelen: ruim 30.000. Daarna volgde Kazachstan. In Nederland registreerde het RIVM 202 gevallen. Daarmee was geen sprake van een uitbraak, maar het was wel het hoogste aantal sinds 2013. In dat jaar was de laatste landelijke uitbraak en raakten vele duizenden mensen besmet met het virus.
Hoewel mazelen meestal relatief mild verloopt, kan een minderheid van de patiënten er zeer ernstig ziek door worden. Mogelijke complicaties zijn longontsteking en hersenvliesontsteking. De ziekte loopt in zeldzame gevallen dodelijk af. Volgens de WHO-cijfers overleden vorig jaar in de Europese regio 38 mensen aan mazelen.
Van de meldingen over besmettingen die de WHO heeft binnengekregen, ging ruim 40 procent over kinderen onder de 5 jaar. De organisaties waarschuwen: "Zonder hoge vaccinatiegraden is er geen bescherming." Tijdens de coronapandemie is de vaccinatiegraad in diverse landen gedaald. Ook in Nederland is die voor jonge kinderen onder de 90 procent gekomen. Het virus heeft met een lager aantal gevaccineerden weer meer kans om rond te gaan. In Roemenië, Montenegro en Noord-Macedonië ligt de vaccinatiegraad zelfs onder de 80 procent, becijfert de WHO.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
22 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden