Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO-team met Koopmans wil naar markt, lab en ziekenhuizen Wuhan

WHO-team met Koopmans wil naar markt, lab en ziekenhuizen Wuhan

WUHAN (ANP/RTR/AFP) - Het internationale team van experts dat in China onderzoek doet naar de herkomst van het coronavirus, begint vrijdag met zijn veldwerk. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van het team.

De experts zijn van plan onder meer te kijken bij de beruchte voedselmarkt en ziekenhuizen in Wuhan, de miljoenenstad waar het virus voor het eerst opdook. Ook brengen ze een bezoek aan het virologisch instituut en het ziektecontrolelaboratorium in de stad, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) via Twitter.

De onderzoekers zullen eerst spreken met Chinese wetenschappers, en later ook met patiënten en mensen die betrokken waren bij de eerste besmettingsgevallen. De WHO verwacht van de Chinese autoriteiten dat het team steun en toegang krijgt, en de gegevens die ze nodig hebben. Ze hebben volgens de WHO nog geen conclusies getrokken. "Alle hypothesen liggen op tafel."

Quarantaine

Het tienkoppige team arriveerde eerder deze maand in Wuhan. Donderdag, twee weken na aankomst, konden ze het hotel verlaten waar ze verplicht in quarantaine zaten.

Volgens Thea Fischer, een Deens teamlid, zal een bezoek aan de vis- en voedselmarkt inzichtelijk maken of die inderdaad het epicentrum van de uitbraak was of dat het virus zich daar alleen maar heeft ontwikkeld. Zij benadrukte dat het succes van de missie afhankelijk is van toegang tot bronnen en medewerking van China.

Politiek gevoelig

Het is nog onduidelijk waar de experts nu precies onderzoek mogen doen en hoeveel vrijheid ze krijgen. Nabestaanden van patiënten die in Wuhan overleden na een coronabesmetting, hebben aangegeven dat ze het internationale team willen ontmoeten. Ze worden naar eigen zeggen echter tegenwerkt door de autoriteiten.

Onderzoek naar de herkomst van het coronavirus ligt politiek erg gevoelig. De VS hebben China verweten niet transparant te zijn geweest toen het virus om zich heen begon te grijpen. Het virus verspreidde zich over de wereld en heeft aan zeker 2,1 miljoen mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit meer dan 100 miljoen besmettingen vastgesteld.

Ook de regering van de nieuwe Amerikaanse president Biden heeft zich uitgesproken over de kwestie. Een woordvoerster van het Witte Huis uitte haar zorgen over het verspreiden van "desinformatie " door "sommige bronnen in China". Ze benadrukte dat grondig moet worden uitgezocht waar het virus precies vandaan komt en hoe het zich kon verspreiden.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

2 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

3 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

4 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

5 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

7 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

9 uur geleden