Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO slaat alarm over verspreiding coronavirus in Europa

WHO slaat alarm over verspreiding coronavirus in Europa

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie slaat alarm over de snelheid waarmee het coronavirus in Europa om zich heen grijpt. De nieuwe besmettingen die in september zijn gemeld, zouden volgens regionaal directeur Hans Kluge een "wake-upcall" moeten zijn.

Het virus lijkt in veel EU-landen steeds sneller om zich heen grijpen. Duitsland maakte donderdag melding van de hoogste stijging van het aantal coronabesmettingen sinds april. Bij nog eens 2194 mensen was vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben gelopen.

In Frankrijk registreerden de autoriteiten afgelopen zaterdag het hoogste aantal nieuwe besmettingen tot dusver: 10.561. Ook in de dagen daarna kwamen er steeds vele duizenden nieuwe besmettingen bij. Het ging woensdag om 9784 nieuwe coronagevallen.

Zorgwekkend tempo

Ook in andere landen gaat het hard. Tsjechië ging donderdag voor het eerst door het plafond van meer dan 2000 nieuwe besmettingen in een dag tijd. Het vorige record, 1675 coronagevallen, was pas een dag oud.

Kluge erkent dat de hoge aantal nieuwe besmettingen dat wordt ontdekt, ook te maken heeft met het feit dat meer wordt getest. Toch laten de cijfers volgens hem zien dat het virus zich in een zorgwekkend tempo verspreidt in de regio.

Sterke stijging

Het Nederlandse RIVM maakte dinsdag bekend dat de voorgaande zeven dagen 8265 nieuwe gevallen van het coronavirus waren gemeld. Een week eerder ging het om 5427 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen.

De zwaarst getroffen landen in Europa zijn Spanje (ruim 614.000 besmettingen), Frankrijk (443.000) en het Verenigd Koninkrijk (380.000), meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

2 minuten geleden
Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

58 minuten geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

1 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

2 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

2 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

3 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

3 uur geleden