Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO roept op tot aanpak cyberpesten

WHO roept op tot aanpak cyberpesten

KOPENHAGEN (ANP) - De Europese afdeling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet cyberpesten van en door scholieren/jongeren toenemen, met volgens haar "mogelijk diepgaande gevolgen voor jonge levens". Eén op de zes ondervindt het fenomeen, van de jongens 15 procent en van de meisjes 16 procent. Dat is een stijging sinds 2018, toen het om respectievelijk 12 en 13 procent ging.

Joanna Inchley, internationaal coördinator van de studie naar het welzijn van scholieren/jongeren (HBSC), vindt het tijd voor "strategieën om het mentale en emotionele welzijn van onze jongeren te beschermen. Het is van cruciaal belang dat overheden, scholen en gezinnen samenwerken bij het aanpakken van onlinerisico's, zodat adolescenten een veilige en ondersteunende omgeving hebben om in te gedijen."

"Dit rapport is een wake-up call voor ons allemaal om pesten en geweld aan te pakken, waar en wanneer het ook gebeurt", vindt ook de Europees directeur van de WHO, Hans Kluge. "Van zelfbeschadiging tot zelfmoord: we hebben gezien hoe cyberpesten in al zijn vormen de levens van jonge mensen kan verwoesten. Dit is zowel een gezondheids- als een mensenrechtenkwestie", alarmeert hij.

Het vierjaarlijkse rapport is gebaseerd op gegevens van meer dan 279.000 jongeren in 44 landen en regio's waaronder Nederland.

Meer uit Buitenland

Israël vaccineert troepen in Gaza tegen polio

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische legerleiding heeft zondag gezegd dat alle militairen die vechten in Gaza zullen worden gevaccineerd tegen polio. Het virus is aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook waar Israël nu al negen maanden oorlog voert tegen Hamas.

20 minuten geleden
Leger Israël roept ultraorthodoxe Joden op voor dienstplicht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft leden van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. Het gaat om een eerste groep van duizend mannen, de komende weken gevolgd door nog eens 2000. De oproep is bedoeld om de gelederen van het leger te versterken, nu Israël oorlog voert in de Gazastrook.

2 uur geleden
Opperrechters Bangladesh geven enig gehoor aan massale protesten

DHAKA (ANP/AFP) - Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft tot op zekere hoogte gehoor gegeven aan de betogers tegen een oud quotasysteem voor het toebedelen van banen bij de overheid. Afgelopen week barstten in heel het land felle en gewelddadige protesten los tegen het in 2018 afgeschafte oude stelsel, omdat het door de rechterlijke macht weer in ere leek te worden hersteld.

4 uur geleden
Premier Netanyahu ontmoet president Biden dinsdag in Washington

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdagmiddag in Washington de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Israëlische regering. Eerder waren er berichten dat de ontmoeting maandag zou zijn, maar Netanyahu vertrekt maandag naar de VS. Woensdag spreekt hij het Amerikaanse Congres (parlement) toe over zijn oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Sanaa: doden en tientallen gewonden bij luchtaanval Israël

SANAA (ANP/RTR) - Medische hulpdiensten in het door de Houthi's beheerste deel van Jemen melden zes doden en meer dan tachtig gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval op de havenstad Hodeidah aan de Rode Zee. Israël heeft de stad zaterdag gebombardeerd na een raketaanval van de Houthi's op Tel Aviv waar een dode en meerdere gewonden bij vielen.

6 uur geleden
Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

8 uur geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

11 uur geleden