Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO past coronarichtlijnen aan na 'groot nieuws' over medicijn

WHO past coronarichtlijnen aan na 'groot nieuws' over medicijn

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat haar richtlijnen voor de behandeling van mensen met Covid-19 bijwerken na hoopvolle resultaten van een klinische proef met het medicijn dexamethason. Uit de Britse studie bleek dat deze goedkope en al lang beschikbare ontstekingsremmer ernstig zieke patiënten het leven kan redden. De WHO prees de resultaten van de klinische proef als "geweldig nieuws".

De dinsdag gepubliceerde onderzoeksresultaten toonden aan dat dexamethason het sterftecijfer met ongeveer een derde verlaagt bij de meest zieke Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. Het middel wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om ontstekingen bij ziekten zoals artritis te verminderen.

De klinische richtlijnen van de WHO voor de behandeling van met het coronavirus besmette patiënten zijn gericht op artsen en andere medische professionals. Daarbij worden de nieuwste gegevens gebruikt om clinici te informeren over de beste aanpak van alle fasen van de ziekte.

Voorlopig

Hoewel de resultaten van de dexamethason-studie voorlopig zijn, zeiden de onderzoekers achter het project dat het medicijn onmiddellijk de standaardbehandeling zou moet worden bij ernstig getroffen patiënten.

Voor patiënten die op de intensive care aan beademingsapparatuur liggen, bleek de behandeling het sterftecijfer met ongeveer een derde te verminderen, en voor patiënten die alleen zuurstof nodig hadden, lag het sterftecijfer ongeveer een vijfde lager, volgens de voorlopige bevindingen.

Voordeel

Het voordeel werd alleen gezien bij patiënten die ernstig ziek waren door Covid-19 en niet bij patiënten met een mildere variant van de ziekte.

De Britse minister van Volksgezondheid prees woensdag het gebruik van dexamethason voor de behandeling van coronaviruspatiënten als "het beste nieuws tot nu toe" in de virusuitbraak.

Overlevingskansen

"Het verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk," zei gezondheidsminister Matt Hancock tegen Sky News. "Het vermindert de kans om te overlijden als je wordt beademd", zei Hancock. "Het is briljant nieuws voor iedereen."

Hij zei dat het potentieel van het medicijn voor het eerst werd opgemerkt in februari en dat er in maart positieve signalen kwamen, zodat de regering het in april begon op te kopen.

Meer uit Buitenland

Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

2 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

2 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

6 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

8 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

8 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

9 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

10 uur geleden