Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: nagenoeg iedereen ademt vervuilde lucht in

WHO: nagenoeg iedereen ademt vervuilde lucht in

GENÈVE (ANP/AFP) - Maar liefst 99 procent van alle mensen op aarde ademt lucht in die te veel verontreinigde stoffen bevat, staat in een rapport van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De slechte luchtkwaliteit veroorzaakt jaarlijks miljoenen doden. Bijna overal hebben mensen te maken met vervuilde lucht, maar de problemen zijn het grootst in armere landen.

"Bijna de hele wereldbevolking (99 procent) ademt lucht in die de luchtkwaliteitslimieten van de WHO overschrijdt en een bedreiging vormt voor de gezondheid", aldus de WHO. In haar vorige rapport van vier jaar geleden bleek ruim 90 procent van de wereldbevolking hiermee te maken te hebben.

Door wereldwijde reisbeperkingen vanwege de coronapandemie verbeterde de luchtkwaliteit volgens de VN-organisatie vorig jaar slechts tijdelijk en blijft het probleem enorm. "Na een pandemie te hebben overleefd, is het onaanvaardbaar om nog steeds zeven miljoen vermijdbare sterfgevallen en talloze vermijdbare verloren jaren van goede gezondheid te hebben als gevolg van luchtvervuiling", zegt Maria Neira van de WHO.

Fossiele brandstoffen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de bevindingen alarmerend en benadrukken die het belang van het snel terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus: "Hoge prijzen voor fossiele brandstoffen, energiezekerheid en de urgentie om de dubbele gezondheidsuitdagingen van luchtvervuiling en klimaatverandering aan te pakken, onderstrepen de dringende noodzaak om sneller te evolueren naar een wereld die veel minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen."

Uit de nieuwe rapportage komt naar voren dat armere landen vooral kampen met fijnstofvervuiling, terwijl de meeste steden last hebben van stikstofdioxide. De studie is gebaseerd op luchtkwaliteitsgegevens uit meer dan 6000 steden en dorpen in 117 landen.

Meer uit Gezond

Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 dag geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

2 dagen geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

6 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

6 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

6 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

6 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

6 dagen geleden