Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: meer zorgmedewerkers verlaten armere landen

WHO: meer zorgmedewerkers verlaten armere landen

GENÈVE (ANP/RTR) - Armere landen raken meer en meer zorgmedewerkers kwijt aan rijkere landen, die hun personeelstekorten in de gezondheidssector willen verkleinen. Daar lijden de zorgsystemen van die kwetsbare landen dan weer onder. Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Dat medewerkers uit Afrika en Azië voor een baan in welvarender landen in het Midden-Oosten en Europa kiezen, is een trend die al langer gaande was. Maar sinds de coronapandemie neemt die in hevigheid toe, ziet de WHO. Overigens wordt er tussen Afrikaanse landen onderling ook al meer concurrentie om mensen gezien.

Tijdens de pandemie stierven volgens de WHO wereldwijd ongeveer 115.000 gezondheidswerkers door corona, maar meer stopten met hun beroep wegens een burn-out en andere gevolgen van te veel druk. Als uiting van die druk op zorgmedewerkers zijn sinds het begin van de pandemie in meer dan honderd landen protesten en stakingen georganiseerd, ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, aldus WHO-topman Jim Campbell.

Bescherming

"We moeten de beroepsbevolking beschermen als we ervoor willen zorgen dat de bevolking toegang heeft tot zorg", zei hij. Arme landen hebben waarborgen nodig waardoor ze "door kunnen gaan met de wederopbouw en het herstel van de pandemie zonder extra verlies van werknemers door migratie". De WHO is niet tegen migratie van werknemers "mits die op de juiste manier wordt geregeld".

Ook in Nederland klaagt de zorg al jaren over werkdruk en zijn er initiatieven om medewerkers uit andere landen te halen.

Meer uit Buitenland

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

LONDEN (ANP/DPA) - Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. "De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte", schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.

1 uur geleden
Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

3 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

4 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

5 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

10 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

12 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

12 uur geleden