Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: meer zorgmedewerkers verlaten armere landen

WHO: meer zorgmedewerkers verlaten armere landen

GENÈVE (ANP/RTR) - Armere landen raken meer en meer zorgmedewerkers kwijt aan rijkere landen, die hun personeelstekorten in de gezondheidssector willen verkleinen. Daar lijden de zorgsystemen van die kwetsbare landen dan weer onder. Dat constateert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Dat medewerkers uit Afrika en Azië voor een baan in welvarender landen in het Midden-Oosten en Europa kiezen, is een trend die al langer gaande was. Maar sinds de coronapandemie neemt die in hevigheid toe, ziet de WHO. Overigens wordt er tussen Afrikaanse landen onderling ook al meer concurrentie om mensen gezien.

Tijdens de pandemie stierven volgens de WHO wereldwijd ongeveer 115.000 gezondheidswerkers door corona, maar meer stopten met hun beroep wegens een burn-out en andere gevolgen van te veel druk. Als uiting van die druk op zorgmedewerkers zijn sinds het begin van de pandemie in meer dan honderd landen protesten en stakingen georganiseerd, ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, aldus WHO-topman Jim Campbell.

Bescherming

"We moeten de beroepsbevolking beschermen als we ervoor willen zorgen dat de bevolking toegang heeft tot zorg", zei hij. Arme landen hebben waarborgen nodig waardoor ze "door kunnen gaan met de wederopbouw en het herstel van de pandemie zonder extra verlies van werknemers door migratie". De WHO is niet tegen migratie van werknemers "mits die op de juiste manier wordt geregeld".

Ook in Nederland klaagt de zorg al jaren over werkdruk en zijn er initiatieven om medewerkers uit andere landen te halen.

Meer uit Buitenland

Assange mag beroep aantekenen tegen uitlevering aan VS

LONDEN (ANP/RTR) - WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, oordeelt een rechtbank in Londen. Het beroep draait om de vraag of Amerikaanse rechtbanken zijn recht op vrije meningsuiting als Australische burger zullen beschermen.

13 minuten geleden
Israëlische ministers woedend over aanvraag arrestatiebevelen ICC

JERUZALEM (ANP/RTR) - In Israël is woedend gereageerd op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft gevraagd om arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant. De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, spreekt van "een misdaad van historische proporties".

34 minuten geleden
Hamas hekelt aanvraag arrestatiebevel tegen kopstukken

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas hekelt de aanvraag van internationale arrestatiebevelen tegen drie van haar leiders door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC). Dit "stelt het slachtoffer gelijk aan de beul", aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering. Hij spreekt van een aanmoediging voor Israël om door te gaan met zijn "oorlog van uitroeiing" in Gaza.

53 minuten geleden
Poetin spreekt met interim-president Iran

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch gesproken met Mohammad Mokhber, de maandag aangetreden interim-president van Iran. Mokhber heeft de taken overgenomen van de overleden president Ebrahim Raisi.

54 minuten geleden
Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

DEN HAAG (ANP) - De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

1 uur geleden
China ziet geen veranderingen met komst nieuwe president Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China ziet geen veranderingen wat Taiwan betreft nu daar een nieuwe president aan de macht is. "Het verandert niets aan het historische en juridische feit dat beide zijden van de Straat van Taiwan tot één China behoren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

1 uur geleden
Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

3 uur geleden