Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: kijk heel zorgvuldig naar plannen met skiseizoen

WHO: kijk heel zorgvuldig naar plannen met skiseizoen

GENÈVE (ANP/RTR) - Regeringen van landen waar wordt geskied moeten heel goed nadenken of ze de pistes willen openstellen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft echter geen concrete aanbevelingen.

Skiërs die samendrommen vormen een risico op verdere verspreiding van het coronavirus. Sommige landen hebben al aangegeven de pistes vanwege de pandemie dicht te houden.

"We zouden alle landen willen vragen te kijken naar het skiseizoen en andere redenen voor mensen om massaal bij elkaar te komen, en de bijkomende risico’s heel, heel zorgvuldig te bekijken", zei WHO-topexpert Mike Ryan.

Skiën onder voorwaarden

De Zwitserse en Oostenrijkse regeringen willen de skigebieden onder strenge coronavoorwaarden openen. Italië heeft laten weten de pistes gesloten te willen houden. In Frankrijk zouden de skioorden in de kerstvakantie open mogen, maar zonder skiliften. Er kan dan mogelijk worden gelanglauft.

De Duitse regering zou het liefst zien dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven. Bondskanselier Angela Merkel wil kijken of Europese coördinatie mogelijk is, maar denkt dat dat moeilijk gaat worden.

Begin maart bleek dat het ook bij Nederlanders geliefde Oostenrijkse wintersportoord Ischgl een coronabrandhaard was. In oktober concludeerde een onafhankelijke commissie van deskundigen dat overheden fout op fout hebben gestapeld. De autoriteiten in de Tiroolse plaats waren overbelast en sloten de skigebieden te laat. Bovendien liet de Oostenrijkse regering de toeristen veel te snel wegsturen, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

Meer uit Buitenland

Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

56 minuten geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

1 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

1 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

2 uur geleden
In Annecy gewonde kinderen stabiel, ook Nederlander

PARIJS/ANNECY (ANP) - De vier kinderen die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren niet meer in levensgevaar. Premier Elisabeth Borne zei vrijdagmorgen dat hun toestand stabiel is. Onder hen is ook een Nederlander.

2 uur geleden
Hoge Raad: Krim-kunstschatten teruggeven aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Daarmee blijft een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand. Met de uitspraak van de Hoge Raad is een einde gekomen aan een geschil dat jaren heeft geduurd.

2 uur geleden
NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

3 uur geleden