Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO kan geen spullen leveren aan ziekenhuizen in noorden Gaza

WHO kan geen spullen leveren aan ziekenhuizen in noorden Gaza

GENÈVE (ANP/RTR/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lukt het niet om brandstof of levensreddende medische middelen te leveren aan grote ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook. De WHO zegt geen veiligheidsgaranties te kunnen krijgen voor de tocht naar die ziekenhuizen en roept op tot een "onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren" om de leveringen toch mogelijk te maken.

Volgens de VN-organisatie zijn er al zes ziekenhuizen gesloten sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas ruim twee weken geleden. "Duizenden kwetsbare patiënten riskeren de dood of medische complicaties, omdat kritieke diensten worden stilgelegd vanwege een gebrek aan stroom", meldt de WHO volgens de Israëlische krant Haaretz. Ook de Palestijnse gezondheidsautoriteiten in Gaza zeggen dat de zorg "totaal is ingestort", terwijl de vraag gigantisch is. Twee derde van de gezondheidsfaciliteiten zouden volgens de WHO al niet meer functioneren.

De organisatie herhaalt haar zorgen over de situatie in Gaza, waar behalve massale bombardementen ook grote tekorten zijn sinds Israël een totale blokkade afkondigde. Sinds dit weekend komen er mondjesmaat vrachtwagens met humanitaire hulp het gebied binnen, maar volgens hulporganisaties is dat lang niet genoeg.

De regionale WHO-directeur Rick Brennan zegt dat er bijvoorbeeld nog maar 3 liter water per persoon per dag is, veel minder dan het minimum van 15 liter dat per dag nodig is voor drinken, koken, wassen en toiletbezoek. Door de slechte hygiëne is het volgens Brennan slechts een kwestie van tijd voordat er grootschalig ziektes uitbreken in Gaza.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

1 dag geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

1 dag geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

2 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

2 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

2 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

2 dagen geleden