Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO gaat apenpokken voortaan mpox noemen

WHO gaat apenpokken voortaan mpox noemen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat apenpokken, ook wel bekend onder de Engelstalige naam monkeypox, voortaan mpox noemen. Daartoe is besloten nadat mensen hadden geklaagd dat de naam racistisch en stigmatiserend is.

Beide namen zullen een jaar lang tegelijkertijd worden gebruikt, terwijl het origineel wordt uitgefaseerd. De WHO hoopt hiermee zorgen van experts weg te nemen over verwarring als gevolg van een naamswijziging tijdens een wereldwijde uitbraak. De organisatie begon eerder dit jaar een openbaar proces waarbij naamsuggesties konden worden ingestuurd. Mpox werd gekozen uit meer dan tweehonderd voorstellen.

Apenpokken is vernoemd naar apen omdat het virus in 1958 voor het eerst werd ontdekt bij deze diersoort. In 1970 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij mensen. Daarna verspreidde het zich onder mensen in met name West- en Centraal-Afrikaanse landen. Het virus dook in mei ook op in andere landen, waaronder Nederland.

Er zijn dit jaar ruim 81.000 besmettingen in 110 landen vastgesteld, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Er zijn 55 overlijdens bekend. In bijvoorbeeld Nederland is de piek van de uitbraak achter de rug, maar er zijn ook landen waar nog steeds veel besmettingen plaatsvinden. De WHO zei begin deze maand apenpokken nog altijd als een internationaal gevaar voor de volksgezondheid te beschouwen.

Meer uit Gezond

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt. De bewindsman denkt echter dat lange onderhandelingen tussen zijn ministerie en farmabedrijven soms nodig zijn om medicijnen betaalbaar te houden. Hij roept de medicijnfabrikanten op om vroeger in de onderhandelingen een redelijke prijs te vragen.

2 dagen geleden
Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

MEPPEL (ANP) - De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege "een tijdelijk tekort aan arts-assistenten", laat het ziekenhuis weten.

2 dagen geleden
Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

ZEIST (ANP) - Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

2 dagen geleden
Groothandelaren: medicijntekorten zullen dit jaar groeien

DEN HAAG (ANP) - Het tekort aan medicijnen zal dit jaar nog verder oplopen, voorspelt de bond van farmaceutische groothandelaren BG Pharma. Vorig jaar meldden apothekers al een recordaantal medicijntekorten. Maar doordat dit jaar de grote verzekeraars meer medicijnen aanwijzen als 'voorkeursmiddel' dreigt het systeem nog kwetsbaarder te worden, voorspelt voorzitter van BG Pharma Léon Tinke.

3 dagen geleden
Griepepidemie zit zorg door ziekenhuizen niet in de weg

UTRECHT (ANP) - De griepepidemie heeft er niet toe geleid dat ziekenhuizen minder zorg konden bieden. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Uit de monitor Toegankelijkheid van Zorg blijkt dat 55 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig levert, net zoveel als in november en dus voor de epidemie.

3 dagen geleden
Minder dan 300 coronapatiënten nog in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Het aantal mensen dat met het virus onder de leden in een ziekenhuis ligt, is donderdag gedaald tot onder de 300. Voor het eerst sinds 16 september komt de totale bezetting onder die grens uit.

3 dagen geleden
Plastic retourenvelop darmkankeronderzoek is voortaan kleiner

UTRECHT (ANP) - De plastic retourenvelop voor de poeptest voor onderzoek naar darmkanker is vanaf eind januari de helft kleiner. Het scheelt elk jaar 7000 kilo plastic, zegt Bevolkingsonderzoek Nederland, dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van bevolkingsonderzoeken.

3 dagen geleden