Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: coronapandemie alles behalve voorbij

WHO: coronapandemie alles behalve voorbij

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Zes maanden na het begin van de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de pandemie nog alles behalve voorbij. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag gezegd.

"We willen allemaal dat het achter de rug is. We willen allemaal door met ons leven. Maar de harde realiteit is dat het nog lang niet over is. Het komt niet eens in de buurt", aldus Tedros. "Hoewel verscheidene landen in de wereld progressie hebben geboekt, versnelt de pandemie in werkelijkheid nog". Inmiddels zijn wereldwijd meer dan tien miljoen mensen besmet geraakt met corona en meer dan een half miljoen patiënten overleden.

Hij vertelde dat de WHO volgende week een team naar China stuurt voor een onderzoek naar de oorsprong van het gevaarlijke longvirus. De Verenigde Staten, die veel kritiek hebben op de WHO en de VN-organisatie zeggen te verlaten, hebben daar steeds op aangedrongen.

Brazilië

Zowel president Donald Trump, die repte van "kung flu", als minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat het virus mogelijk uit een Chinees laboratorium komt. Peking ontkent dat ten stelligste. Ook vooraanstaande virologen geloven daar niks van.

Mike Ryan, de verantwoordelijke man bij de WHO voor het noodhulpprogramma, wees op Brazilië waar de coronacrisis dag in dag uit het nieuws beheerst. Hij riep de regionale en federale autoriteiten op veel meer samen te werken bij de aanpak van de problemen.

"Brazilië staat nog steeds voor een enorme uitdaging. Daar kan geen twijfel over zijn", aldus Ryan. Hij omschreef de situaties in Noord- en Zuid-Amerika in het algemeen als "moeilijk".

Meer uit Buitenland

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president Volodymyr Zelensky, gezegd. Tot nu toe weigert Oekraïne met Rusland te spreken zolang er nog Russen op Oekraïens grondgebied zijn.

48 minuten geleden
Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

MYKOLAJIV (ANP/DPA/AFP) - Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock tijdens een bezoek aan de stad Mykolajiv.

1 uur geleden
Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

2 uur geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

3 uur geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

5 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

6 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

12 uur geleden