Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

GENÈVE (ANP/RTR) - De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt zonder tegenkandidaat op te kunnen gaan voor een tweede termijn. De Ethiopiër wordt volgens bronnen echter niet gesteund door de regering van zijn land vanwege spanningen over het militaire conflict in de opstandige Ethiopische regio Tigray, waar hij vandaan komt.

De 56-jarige Tedros, sinds 2017 de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de VN-organisatie, is prominent aanwezig in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. De deadline voor kandidaten voor de topbaan loopt volgende week donderdag af.

Hoe Tedros, die zich nog officieel kandidaat moet stellen, zal worden genomineerd is nog onduidelijk. Overleg over een eventuele voordracht door een ander land is gaande. De formele benoeming staat gepland voor mei volgend jaar.

Het Ethiopische leger beschuldigde Tedros vorig jaar van hulp aan de lokale autoriteiten in Tigray. Hij weersprak in een verklaring stellig een kant te hebben gekozen in het conflict. Een Ethische generaal heeft hem een crimineel genoemd, maar Tedros zegt dat hij in de "afschuwelijke" situatie in Tigray aan de kant van vrede staat. Hij was eerder minister van Volksgezondheid in een regering die werd geleid door de partij die nu tegen het Ethiopische leger vecht, het Tigray People's Liberation Front (TPLF).

De ervaren diplomaat heeft zich vaak uitgesproken voor meer vaccins voor Afrika. Als hij wordt herbenoemd komt er onder zijn hoede een vervolg van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. China heeft zich daarin tot nu toe niet welwillend opgesteld. De Amerikaanse regering van oud-president Trump heeft Tedros bekritiseerd omdat hij te veel naar Beijing zou luisteren, maar daartegen heeft hij zich verdedigd. Daarnaast zal hij zich bezig moeten houden met een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer uit Buitenland

Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

28 minuten geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

1 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

7 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

8 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

11 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

12 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

13 uur geleden