Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

GENÈVE (ANP/RTR) - De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt zonder tegenkandidaat op te kunnen gaan voor een tweede termijn. De Ethiopiër wordt volgens bronnen echter niet gesteund door de regering van zijn land vanwege spanningen over het militaire conflict in de opstandige Ethiopische regio Tigray, waar hij vandaan komt.

De 56-jarige Tedros, sinds 2017 de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de VN-organisatie, is prominent aanwezig in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. De deadline voor kandidaten voor de topbaan loopt volgende week donderdag af.

Hoe Tedros, die zich nog officieel kandidaat moet stellen, zal worden genomineerd is nog onduidelijk. Overleg over een eventuele voordracht door een ander land is gaande. De formele benoeming staat gepland voor mei volgend jaar.

Het Ethiopische leger beschuldigde Tedros vorig jaar van hulp aan de lokale autoriteiten in Tigray. Hij weersprak in een verklaring stellig een kant te hebben gekozen in het conflict. Een Ethische generaal heeft hem een crimineel genoemd, maar Tedros zegt dat hij in de "afschuwelijke" situatie in Tigray aan de kant van vrede staat. Hij was eerder minister van Volksgezondheid in een regering die werd geleid door de partij die nu tegen het Ethiopische leger vecht, het Tigray People's Liberation Front (TPLF).

De ervaren diplomaat heeft zich vaak uitgesproken voor meer vaccins voor Afrika. Als hij wordt herbenoemd komt er onder zijn hoede een vervolg van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. China heeft zich daarin tot nu toe niet welwillend opgesteld. De Amerikaanse regering van oud-president Trump heeft Tedros bekritiseerd omdat hij te veel naar Beijing zou luisteren, maar daartegen heeft hij zich verdedigd. Daarnaast zal hij zich bezig moeten houden met een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse ex-president Bill Clinton weer uit ziekenhuis

ORANGE (ANP/RTR) - De toestand van voormalig Amerikaans president Bill Clinton (75) is dusdanig verbeterd dat hij zondag het Californische ziekenhuis in een voorstad van Los Angeles na vijf nachten heeft kunnen verlaten. Volgens zijn woordvoerder, Angel Urena, heeft Clinton "uitstekende vooruitgang geboekt". Hij keert samen met zijn vrouw Hillary snel terug naar New York.

6 uur geleden
Duitse Groenen akkoord met onderhandelingen over coalitieregering

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Groenen, de Bündnis 90/Die Grünen, zijn zoals verwacht zondag ook officieel akkoord met het aangaan van onderhandelingen over een coalitieregering met de sociaaldemocratische SPD en de liberale ondernemerspartij FDP. Het partijbestuur van de Groenen gaat ervoor nadat de drie partijen achter gesloten deuren acht dagen lang verkennende gesprekken hadden gevoerd.

8 uur geleden
Iran keert terug naar onderhandelingstafel

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - Iran keert donderdag weer terug naar de onderhandelingstafel om met landen te praten waarmee het in 2015 een akkoord sloot over zijn nucleaire programma en een einde aan de sancties tegen het land. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian heeft gezegd dat het overleg in Brussel is, nadat het in juni in Wenen was gestopt.

11 uur geleden
Verdachte moord Amess is zoon van oud-adviseur premier Somalië

LONDEN (ANP) - De vermoedelijke moordenaar van de Britse parlementariër David Amess is de zoon van een oud-adviseur van de premier van Somalië. De vader van verdachte Ali Harbi Ali (25) reageerde in een gesprek met de krant The Sunday Times geschokt op de arrestatie van zijn zoon.

12 uur geleden
Japan verwacht meer kernenergie nodig te hebben voor klimaatdoel

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan nam bij het opstellen van klimaatdoelen aan dat het tientallen kernreactoren zou herstarten. Dat zei een topbestuurder van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) tijdens een debat in aanloop naar de landelijke verkiezingen van eind deze maand.

13 uur geleden
17 missionarissen van Amerikaanse organisatie ontvoerd in Haïti

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP/RTR) - Een gewapende bende heeft zaterdag een groep missionarissen uit de Verenigde Staten en hun familieleden ontvoerd in Haïti, meldde zondag Christian Aid Ministries, de organisatie waartoe de zendelingen behoren. Het gaat om zeventien mensen: zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen. Een van hen heeft de Canadese nationaliteit, de overige zestien zijn Amerikaanse staatsburgers.

15 uur geleden
Brit fietst 8000 kilometer voor goede doel

BERWICK-UPON-TWEED (ANP) - Een Brit heeft 8000 kilometer gefietst door Groot-Brittannië en daarmee omgerekend 35.000 euro opgehaald voor het goede doel. De 22-jarige Josh Garman kreeg tijdens de maandenlange reis allerlei tegenslagen te verduren. Hij belandde zelfs in het ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van de tocht af te maken.

15 uur geleden