Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming

GENÈVE (ANP/RTR) - De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt zonder tegenkandidaat op te kunnen gaan voor een tweede termijn. De Ethiopiër wordt volgens bronnen echter niet gesteund door de regering van zijn land vanwege spanningen over het militaire conflict in de opstandige Ethiopische regio Tigray, waar hij vandaan komt.

De 56-jarige Tedros, sinds 2017 de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de VN-organisatie, is prominent aanwezig in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. De deadline voor kandidaten voor de topbaan loopt volgende week donderdag af.

Hoe Tedros, die zich nog officieel kandidaat moet stellen, zal worden genomineerd is nog onduidelijk. Overleg over een eventuele voordracht door een ander land is gaande. De formele benoeming staat gepland voor mei volgend jaar.

Het Ethiopische leger beschuldigde Tedros vorig jaar van hulp aan de lokale autoriteiten in Tigray. Hij weersprak in een verklaring stellig een kant te hebben gekozen in het conflict. Een Ethische generaal heeft hem een crimineel genoemd, maar Tedros zegt dat hij in de "afschuwelijke" situatie in Tigray aan de kant van vrede staat. Hij was eerder minister van Volksgezondheid in een regering die werd geleid door de partij die nu tegen het Ethiopische leger vecht, het Tigray People's Liberation Front (TPLF).

De ervaren diplomaat heeft zich vaak uitgesproken voor meer vaccins voor Afrika. Als hij wordt herbenoemd komt er onder zijn hoede een vervolg van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. China heeft zich daarin tot nu toe niet welwillend opgesteld. De Amerikaanse regering van oud-president Trump heeft Tedros bekritiseerd omdat hij te veel naar Beijing zou luisteren, maar daartegen heeft hij zich verdedigd. Daarnaast zal hij zich bezig moeten houden met een hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer uit Buitenland

Ook Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht moet beschermen. De angst bestaat dat het Hooggerechtshof een uitspraak die dat recht garandeert terug zou kunnen draaien. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in juli al aan.

2 uur geleden
Biden reageert trots op overwinning VS op Iran

BAY CITY (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft trots en verheugd gereageerd op de zege van het Amerikaanse voetbalteam op Iran. Dankzij een 0-1 overwinning in het beladen duel kwalificeerde Team USA zich voor de achtste finale, waarin Nederland zaterdag de tegenstander is.

4 uur geleden
Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing in Capitoolaanval

WASHINGTON (ANP/RTR) - Stewart Rhodes, de leider en oprichter van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag door een jury schuldig bevonden aan "opruiende samenzwering" voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool. De aanvallers hoopten destijds de verkiezingsoverwinning van Joe Biden op toenmalig president Donald Trump ongedaan te maken. Rhodes kan een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar worden opgelegd.

5 uur geleden
VS overwegen Wagner-groep terroristisch stempel te geven

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt de Russische Wagner-groep te bestempelen als een terroristische organisatie, zeggen ingewijden. De stap zou het militaire huurlingenbedrijf moeten hinderen in zijn groeiende betrokkenheid in de oorlog in Oekraïne en conflicten in Afrika, door leden te vervolgen en bezittingen in beslag te nemen. Een definitief besluit is nog niet genomen, benadrukken de bronnen tegen persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten

BOEKAREST/BRUSSEL (ANP) - De NAVO zal Oekraïne helpen zijn verwoeste stroomnet, verwarming en waterleiding te repareren en luchtaanvallen af te slaan. De westerse militaire alliantie voert de hulp op en houdt die vol, zolang als het nodig is, beloven de buitenlandministers van de dertig NAVO-landen.

10 uur geleden
Israëlisch leger doodt vijf Palestijnen, soldaat lichtgewond

RAMALLAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben dinsdag vier Palestijnse "relschoppers" doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarnaast werd een Palestijn gedood die volgens het leger een Israëlische soldaat licht had verwond bij een aanval.

10 uur geleden
VS trekken 53 miljoen uit voor herstel Oekraïens energienet

BOEKAREST/WASHINGTON (ANP/RTR) - Oekraïne krijgt een Amerikaans steunpakket van 53 miljoen dollar om het energienet te versterken en herstellen. Oekraïne komt nog een derde van de gebruikelijke energietoevoer tekort na een golf Russische raketaanvallen op de stroomvoorziening.

11 uur geleden