
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie
BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".
De mannen plakten in oktober 2021 in Breda stickers op met racistische leuzen. Daarnaast is bewezen dat Albert Jan P. een stel uitschold voor ‘kankernegers.’ Daniel S. sloeg bij die confrontatie de zwarte man tegen het hoofd.
Twee van de drie verdachten, John A. (24) en Daniel S. (34), zijn ook verdachten in de zaak van de racistische leuzen die in de nieuwjaarsnacht werden geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Voor die zaak zullen ze zich later nog moeten verantwoorden. Zij gelden als bekende gezichten binnen de WLM-beweging.
Neo-nazisten
De rechtbank gaf hen ook nog een voorwaardelijke celstraf van een maand. Eén voorwaarde is dat het hen is verboden nog vaker stickers of posters te verspreiden met het gedachtegoed van WLM of soortgelijke groepen.
De rechtbank oordeelde dat de WLM-beweging een reactie is op de Black Lives Matter-beweging. Die laatste ontstond volgens de rechtbank in Amerika als reactie op politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur. "Hun boodschap is dat hun levens net zoveel waard zijn als die van witte mensen." Volgens de rechtbank is WLM een reactie van "neo-nazisten en white supremacists: Zij menen dat hun levens juist meer waard zijn."
Omvolkingstheorie
De rechtbank maakte bij het vonnis duidelijk dat A. en S. nadrukkelijk geen afstand hebben genomen van de boodschap die ze met de stickers in Breda verspreidden. Op de stickers stonden met name teksten die uitgaan van de omvolkingstheorie. Die stelt dat blanke mensen in de westerse samenleving worden vervangen door mensen van een ander ras. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemde dat gedachtegoed "xenofoob en deels racistisch". Volgens de rechtbank overschrijden de verdachten met hun uitlatingen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.
De opgelegde taakstraffen zijn lager dan geëist, maar de rechtbank legde wel voorwaardelijke celstraffen op die juist niet werden geëist.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
1 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
3 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
3 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
3 uur geleden