Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

ROME (ANP/RTR) - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) staakt voorlopig de hulp aan het door de Houthi's bestuurde noorden en westen van Jemen. Volgens het WFP is er minder geld voor beschikbaar en is er een geschil met de plaatselijke autoriteiten over de distributie van voedselhulp aan de armsten.

Het WFP is volgens betrokkenen de hulp aan Jemen al sinds vorig jaar aan het terugschroeven. De organisatie heeft 9,5 miljoen mensen van voedsel voorzien volgens eerdere afspraken, maar wilde dat terugbrengen tot 6,5 miljoen. Er zou minder geld voor beschikbaar zijn gesteld en de inflatie heeft de middelen nog schaarser gemaakt.

De Houthi's vormen een grote bevolkingsgroep die niet soennitisch is en door sjiitisch Iran wordt gesteund in de slepende burgeroorlog in het land. Ze hebben naast hun stamgebieden in het noorden ook de hoofdstad Sanaa en de westkust in handen, maar er heerst ernstige voedselschaarste door de oorlog en door het droge klimaat van het Zuid-Arabische land.

De Houthi's hebben zich fel gekeerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in de Gazastrook en in de bezette gebieden. Ze hebben raketten op de Israëlische haven Eilat afgeschoten en bedreigen de scheepvaart in de Rode Zee. Afgelopen maand kaapten ze een groot vrachtschip van een Engels bedrijf waar naar verluidt een Israëlische zakenmagnaat belangen in heeft. Afgelopen zondag nog meldden Amerikaanse militairen in de regio dat een marineschip te hulp is geschoten toen drie vrachtschepen alarm sloegen over raket- of droneaanvallen vanaf de Jemenitische kust. De Houthi's stelden die dag dat ze een paar Israëlische schepen in de Rode Zee hadden beschoten.

Meer uit Buitenland

EU-landen eens over nieuwe sancties tegen Rusland

BRUSSEL (ANP) - Ambassadeurs van de EU-landen zijn akkoord over een nieuw, uitgebreid pakket aan sancties tegen Rusland. De afspraken moeten nu nog formeel door EU-ministers worden bekrachtigd. Ze kunnen dan voor 24 februari van kracht zijn, als wordt herdacht dat Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel.

3 minuten geleden
Franse premier belooft wet die boze boeren zekerheid moet bieden

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse minister-president Gabriel Attal komt met nieuwe wetgeving die boeren meer financiële zekerheid moet bieden. Hij hoopt daarmee de spanningen weg te nemen in aanloop naar een ultimatum van boze boeren.

19 minuten geleden
Beginnende artsen in Zuid-Korea nemen massaal ontslag

SEOUL (ANP/AFP) - Uit protest tegen aangekondigde hervormingen in medische opleidingen heeft in een paar dagen tijd in Zuid-Korea ruim 70 procent van de beginnende artsen ontslag genomen. De ziekenhuizen zitten opeens zonder voldoende artsen. Circa 8800 jonge artsen nemen ontslag en bijna 8000 van hen zijn ook meteen niet meer op hun werk verschenen, aldus Zuid-Koreaanse media.

31 minuten geleden
Iran beschuldigt Israël van saboteren gaspijpleidingen

DUBAI/TEHERAN (ANP/RTR) - Israël is volgens de Iraanse olieminister Javad Owji verantwoordelijk voor aanslagen op een cruciale gaspijpleiding in het land afgelopen week. Twee explosies werden op 14 februari gemeld bij de pijpleiding die van het noorden naar het zuiden van Iran loopt. De autoriteiten spraken van "terroristische daden van sabotage", maar noemden geen verdachten.

1 uur geleden
Rode Kruis: helft mensen in en rond Oekraïne in geldnood

DEN HAAG (ANP) - Twee jaar nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, blijft vooral financiële steun voor de mensen daar nodig. Dat stelt het Rode Kruis, dat ziet dat steeds meer mensen met schulden kampen. De hulporganisatie schatte in 2022 dat 840 miljoen euro nodig is om noodhulp te geven tot eind volgend jaar. Van dat bedrag is 62 procent gedekt, maar er zijn nog honderden miljoenen euro's nodig om ook de komende jaren te kunnen helpen.

3 uur geleden
Palestijnen: tientallen nieuwe doden in Gaza door aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP) - Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat dinsdag tientallen Palestijnen zijn omgekomen door Israëlische aanvallen in Gaza.

7 uur geleden
AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

8 uur geleden