Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetsvoorstel VS voor betere controle veiligheid van vliegtuigen

Wetsvoorstel VS voor betere controle veiligheid van vliegtuigen

WASHINGTON (ANP) - Parlementariërs van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben maandag (plaatselijke tijd) een wetsvoorstel ingediend dat moet leiden tot een verbetering van de controle op de vliegtuigbouwindustrie na de twee dodelijke ongelukken met de Boeing 737 MAX in 2018 en 2019. De toestellen van dat type staan aan de grond sinds de ongelukken, waarbij 346 personen om het leven kwamen.

De commissie stemt woensdag over een voorstel dat het certificeringssysteem van de waakhond van de vliegtuigbouwindustrie, de Federal Aviation Adminsitration (FAA), moet verbeteren. De voorgestelde wet eist van vliegtuigbouwers in de Verenigde Staten dat zij met een veiligheidsmanagementsysteem gaan werken. Een groep van experts moet gaan kijken naar de veiligheidscultuur bij vliegtuigbouwer Boeing en daarna met een lijst van aanbevelingen komen.

Zowel de hoogste Democraat als de hoogste Republikein in de commissie voor transport en infrastructuur staat achter het voorstel. Dat vereist bovendien van vliegtuigbouwers dat zij bij ontwerpaanpassingen van toestellen beoordelingen van de systeemveiligheid uitvoeren, verzekeren dat risicoberekeningen gebaseerd zijn op realistische reactietijden van piloten, en dat zij beoordelingsrapporten delen met de FAA.

Of het voorstel dit jaar wordt aangenomen, is nog onzeker. De commissie in de Senaat stelde de behandeling van een ander voorstel voor hervorming van de FAA uit in september. Op diezelfde dag kwamen de Democraten met een rapport waarin werd gesteld dat de ongelukken met de Boeing 737 MAX de "gruwelijke culminatie" waren van falen bij zowel Boeing als de FAA. Het nieuwe wetsvoorstel eist dat de FAA werknemers van bouwers die namens de waakhond controles uitvoeren, eerst moet goedkeuren. Ook bevat het voorstel bescherming voor klokkenluiders, en straffen voor personen die de FAA hinderen in zijn controlerende taken.

Meer uit Financieel

Reuters: Shell en Exxon dicht bij verkoop Noordzee-gasvelden

LONDEN (ANP) - Shell en ExxonMobil zijn dicht bij een deal over de verkoop van twee gasvelden in de Noordzee, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Ze zouden de bezittingen willen verkopen aan Viaro Energy, een Britse branchegenoot die al actief is in de Noordzee.

1 uur geleden
American Airlines zakt op Wall Street na tegenvallende update

NEW YORK (ANP) - American Airlines behoorde woensdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De luchtvaartmaatschappij verlaagde zijn verwachtingen voor de omzet en winst voor het huidige kwartaal, na tegenvallende ticketverkopen. Ook kondigde het bedrijf het vertrek aan van zijn commercieel directeur Vasu Raja. Investeringsbank Jefferies haalde American Airlines van de kooplijst af. Het aandeel zakte bijna 14 procent.

1 uur geleden
Duitsers waren in mei weer duurder uit

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in mei licht gestegen. Dat komt vooral door hogere prijzen voor diensten.

2 uur geleden
Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

HAMBURG (ANP/DPA) - Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

3 uur geleden
Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

SEATTLE (ANP) - Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

3 uur geleden
Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

4 uur geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

4 uur geleden