Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetsvoorstel voor Open overheid kost veel minder dan gedacht

Wetsvoorstel voor Open overheid kost veel minder dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Geld is niet een probleem om de overheid opener en transparanter te maken. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen, de Wet open overheid (Woo), pakt veel voordeliger uit dan oorspronkelijk was geraamd. Het gaat om een wetsvoorstel dat al in 2012 werd ingediend door D66 en GroenLinks. Ze willen dat de toegang tot de overheidsinformatie standaard beter wordt. Het moet de verouderde Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) vervangen.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft het voorstel, dat in de loop der jaren is aangepast, laten toetsen door ministeries en medeoverheden en laten doorrekenen, meldt ze aan de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de structurele kosten van dit plan voor het rijk en voor medeoverheden uitkomen op bijna 100 miljoen euro. In het oorspronkelijke voorstel was dat in totaal zeker 2 miljard euro. Ook de incidentele kosten komen voor rijk en lagere overheden uit op 200 miljoen euro in plaats van de oorspronkelijk raming van 2 miljard.

Na aanpassingen aan het wetsvoorstel blijkt dat het wetsvoorstel uitvoerbaar is, schrijft Ollongren. Ze wil nog meer onderzoek naar de informatiehuishouding in het openbaar bestuur.

Na de zomerstop van het parlement gaat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel in debat.

Meer uit Politiek

Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

7 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

7 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

8 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

8 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

10 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

10 uur geleden
OM vervolgt Pakistanen die opriepen Geert Wilders te vermoorden

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt een religieus leider en een politiek leider uit Pakistan die hun volgelingen hebben opgeroepen Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Volgens het OM deden de twee Pakistaanse mannen hun oproepen mondeling tijdens bijeenkomsten en op social media met video's en tekstberichten.

10 uur geleden