Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wethouders Meerssen weigeren motie gemeenteraad uit te voeren

Wethouders Meerssen weigeren motie gemeenteraad uit te voeren

MEERSSEN (ANP) - De wethouders van de Limburgse gemeente Meerssen weigeren een motie uit te voeren die een meerderheid van de gemeenteraad in de nacht van maandag op dinsdag had aangenomen. In die motie eiste de raad dat de wethouders een begroting opstellen zonder te koersen op een herindeling met Maastricht. De raad wil hooguit ambtelijke samenwerking met de grote buur.

De wethouders geloven dat Meerssen het beste af is met een fusie met Maastricht. De raad wees deze fusie van de hand. Eerder dreigden de wethouders af te zullen treden als de raad een fusie afwijst. Dinsdagmiddag geven de wethouders een toelichting op hun verdere stappen.

Volgens de wethouders stort de gemeenteraad Meersen in grote financiële moeilijkheden, waarbij de burgers moeten opdraaien voor jaarlijks zo’n 2 miljoen aan bezuinigingen. Daarvoor willen zij geen verantwoordelijkheid nemen.

De wethouders zeiden geen verantwoording te kunnen dragen voor een beleid, dat naar hun mening Meerssen aan de rand van de afgrond brengt.

"We redden het niet", zei wethouder Jan Gulikers. "Het lukt niet meer", stelde wethouder Paul Sanders. En wethouder Marly Heusschen zei dat de bezuinigingen "enorme drastische maatregelen vereisen. Ik ga dat niet doen."

De wethouders benadrukten dat de raad snel een beslissing moet nemen over een herindeling met Maastricht, omdat anders de fusiedatum van 1 januari 2023 niet gehaald wordt. Dan duurt het nog tot 2026 voor een herindeling erin zit. En dat terwijl elk jaar voor miljoenen in de begroting gesneden moet worden. Dat betekent een verhoging van de toch al relatief hoge onroerendezaakbelasting, en het diep snijden in allerlei lokale voorzieningen.

Een meerderheid van de raad liet zich echter niet onder druk zetten. Het college van B en W werd overladen met verwijten zoals het in de uitverkoop zetten van Meerssen.

Maastricht beslist woensdagavond of deze gemeente de voorkeur geeft aan ambtelijke samenwerking of juist een fusie met Meerssen.

Meer uit Binnenland

Steeds meer 'statiegeldhouders' aan prullenbakken tegen zwerfafval

UTRECHT/GOES (ANP) - Steeds meer gemeenten maken blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. Veel steden merken dat in restafval gezocht wordt naar flesjes en blikjes met statiegeld. Daarvoor wordt het andere vuilnis uit de prullenbak gehaald en ontstaat zwerfafval. De zogenoemde doneerring moet dat voorkomen.

56 minuten geleden
Peiling: drie op de tien hebben airco, de rest vaak bewust niet

UTRECHT (ANP) - Ongeveer drie op de tien Nederlanders hebben tegenwoordig een airco in huis volgens een peiling die Milieu Centraal heeft laten houden onder ruim duizend mensen. Mensen die geen airco hebben, zijn vaak juist kritisch over de apparaten. Van die groep vindt de meerderheid bijvoorbeeld dat een airco te duur is, iets meer dan de helft vindt het "energieverspilling".

1 uur geleden
Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

DEN HAAG (ANP) - Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en het weekend hoog uitvallen.

1 uur geleden
Brandweer start verkenningsvluchten tegen natuurbranden Veluwe

APELDOORN (ANP) - De brandweer is woensdag begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan.

1 uur geleden
Reddingsbrigade raadt zwemmen af vanwege lage watertemperatuur

IJMUIDEN (ANP) - Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. "Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud", zegt een woordvoerder.

1 uur geleden
Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

UTRECHT (ANP) - Duizenden werknemers met een beperking hebben woensdag in Utrecht geprotesteerd voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond CNV waren er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

3 uur geleden
Warmte houdt aan na tropisch weekend, kans op regionale hittegolf

HOUTEN (ANP) - Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van "echte plaknachten". Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.

4 uur geleden