Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappers: ruim helft schildpaddensoorten bedreigd

Wetenschappers: ruim helft schildpaddensoorten bedreigd

DRESDEN (ANP/DPA) - Meer dan de helft van de 360 schildpaddensoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd. Een handelsverbod op in het wild gevangen schildpadden zou kunnen bijdragen aan de bescherming van de dieren, melden 51 deskundigen uit de hele wereld in een studie die dinsdag in het vaktijdschrift Current Biology is gepubliceerd.

"Elk jaar worden wereldwijd honderdduizenden schildpadden gevangen voor de handel, meestal om ze als huisdier te houden of, voornamelijk in Oost-Azië, te eten", aldus de Duitse natuurwetenschappelijke vereniging Senckenberg. Zo namen de Mexicaanse autoriteiten in mei 15.000 schildpadden in beslag die naar China zouden worden gesmokkeld. In Madagaskar werden in 2018 binnen enkele maanden ongeveer 18.000 dieren in beslag genomen.

"Veel soorten schildpadden leven erg lang en leggen weinig eieren. Dit betekent dat juist dergelijke soorten in de kortst mogelijke tijd kunnen worden uitgeroeid door het vangen van geslachtsrijpe vrouwtjes", verklaart Senckenberg-onderzoeker Uwe Fritz. Als de handel niet wordt verboden of beperkt, zullen tal van schildpaddensoorten de komende jaren onherstelbaar verloren gaan.

Samen met vijftig internationale collega's stelde Fritz de overzichtsstudie samen over schildpadden wereldwijd. Volgens deze studie vormen schildpadden een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Volgens de wetenschappers zouden fokprogramma's met daaropvolgend vrijlaten in het wild, bepaalde soorten kunnen helpen. "In ieder geval moet er snel worden gehandeld voordat het te laat is", benadrukte Fritz.

Meer uit Buitenland

Extreemrechts en -links in Europarlement willen Von der Leyen niet

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe extreemrechtse groep Patriotten voor Europa, met de PVV, wil niet dat Ursula von der Leyen een tweede termijn krijgt als voorzitter van de Europese Commissie. Ook de Linkse fractie wil haar niet nog eens vijf jaar als voorzitter. Dit hebben de woordvoerders van de twee politieke groeperingen in het Europees Parlement vrijdag gezegd. Donderdag stemt het nieuwe Europese Parlement over de kandidatuur van Von der Leyen.

1 uur geleden
Israël en Egypte praten over elektronisch toezicht bij grens Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - Onderhandelaars uit Egypte en Israël zijn in gesprek over het opzetten van een elektronisch surveillancesysteem bij de grens tussen Egypte en de Gazastrook. Israël wil tot nog toe dat grensgebied niet verlaten, maar voor Hamas is die terugtrekking een voorwaarde voor een staakt-het-vuren.

3 uur geleden
Raad van Europa maant Griekenland te stoppen met pushbacks

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Griekenland opnieuw opgeroepen te stoppen met pushbacks van illegale immigranten, zowel op land als in bootjes op zee. Ook moet Griekenland de leefomstandigheden en de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra drastisch verbeteren, stelt de Europese mensenrechtenorganisatie in een vrijdag gepubliceerd rapport.

3 uur geleden
Vier migranten omgekomen bij oversteekpoging Kanaal

PARIJS (ANP/AFP) - Vier migranten zijn omgekomen bij hun poging vanuit Frankrijk het Kanaal naar Engeland over te steken. Zij zaten met tientallen anderen op een boot die kapseisde, meldt de Franse kustwacht. 63 anderen werden levend uit het water gehaald.

4 uur geleden
Meer dan 60 vermisten na aardverschuiving Nepal

KATHMANDU (ANP/AFP/RTR) - In Nepal worden zeker 63 mensen vermist nadat twee bussen vrijdag door een aardverschuiving werden meegesleurd in een rivier. Het aantal vermisten ligt mogelijk hoger, omdat de kans bestaat dat chauffeurs onderweg passagiers hebben opgepikt.

5 uur geleden
Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

PALM BEACH (ANP/RTR) - Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de "mogelijkheden voor vrede" in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

7 uur geleden
Biden kondigt Zelensky aan als 'president Poetin'

N i e u w bericht, meer quotes in 2e en 3e en achtergrond in 4e alinea

9 uur geleden