Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappers laten Doomsday Clock op twee voor twaalf staan

Wetenschappers laten Doomsday Clock op twee voor twaalf staan

CHICAGO (ANP) - Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht laten staan. Dat heeft The Bulletin of Atomic Scientists bekendgemaakt. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid is bij een door diezelfde mens veroorzaakt einde en werd in 1947 door de universiteit van Chicago ingesteld. Toen stond de klok op zeven minuten voor twaalf. Belangrijkste dreiging destijds was een allesverwoestende kernoorlog.

De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2019. Toen ging de wijzer 20 seconden dichter naar middernacht. Het veiligst was de wereld in 1991, toen de klok op 17 minuten voor middernacht stond. De Doomsday Clock staat net als in 2020 en 2021 op 23 uur 58 minuten en 20 seconden. Met deze tijd staat de klok nog altijd dichter dan ooit bij de symbolische apocalyps.

In de toelichting zeggen de wetenschappers dat de verandering van leiderschap in de Verenigde Staten vorig jaar hoop gaf dat wat een wereldwijde race naar een catastrofe leek te zijn, tot staan kon worden gebracht en zelfs ongedaan kon worden gemaakt. In 2021 wijzigde de nieuwe Amerikaanse regering inderdaad het Amerikaanse beleid op een aantal punten die de wereld veiliger maakten volgens de wetenschappers.

"Toch was de verandering in het leiderschap van de VS niet voldoende om de negatieve internationale veiligheidstrends te keren die zich al lang aan het ontwikkelen waren en zich in 2021 voortzetten", staat in de toelichting. De wetenschappers zien atoomwapens, klimaatverandering, ontwrichtende technologieën en de toenemende strijd om zeggenschap in de ruimte als de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid.

Meer uit Buitenland

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

1 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

2 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

3 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

5 uur geleden
Amerikaanse sancties tegen bedrijven gelinkt aan conflict Soedan

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten hebben donderdag sancties opgelegd aan vier bedrijven die winst maken en bijdragen aan het conflict in Soedan. Zij worden gelinkt aan de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF), die sinds halverwege april verwikkeld zijn in een gewelddadige machtsstrijd.

5 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

6 uur geleden
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

8 uur geleden