Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappers laten Doomsday Clock op twee voor twaalf staan

Wetenschappers laten Doomsday Clock op twee voor twaalf staan

CHICAGO (ANP) - Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doomsday Clock op 100 seconden voor middernacht laten staan. Dat heeft The Bulletin of Atomic Scientists bekendgemaakt. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid is bij een door diezelfde mens veroorzaakt einde en werd in 1947 door de universiteit van Chicago ingesteld. Toen stond de klok op zeven minuten voor twaalf. Belangrijkste dreiging destijds was een allesverwoestende kernoorlog.

De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2019. Toen ging de wijzer 20 seconden dichter naar middernacht. Het veiligst was de wereld in 1991, toen de klok op 17 minuten voor middernacht stond. De Doomsday Clock staat net als in 2020 en 2021 op 23 uur 58 minuten en 20 seconden. Met deze tijd staat de klok nog altijd dichter dan ooit bij de symbolische apocalyps.

In de toelichting zeggen de wetenschappers dat de verandering van leiderschap in de Verenigde Staten vorig jaar hoop gaf dat wat een wereldwijde race naar een catastrofe leek te zijn, tot staan kon worden gebracht en zelfs ongedaan kon worden gemaakt. In 2021 wijzigde de nieuwe Amerikaanse regering inderdaad het Amerikaanse beleid op een aantal punten die de wereld veiliger maakten volgens de wetenschappers.

"Toch was de verandering in het leiderschap van de VS niet voldoende om de negatieve internationale veiligheidstrends te keren die zich al lang aan het ontwikkelen waren en zich in 2021 voortzetten", staat in de toelichting. De wetenschappers zien atoomwapens, klimaatverandering, ontwrichtende technologieën en de toenemende strijd om zeggenschap in de ruimte als de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
zet de klok maar op 30 seconden want met neen aan dementie lijdende biden kan er van alles gebeuren.

Meer uit Buitenland

Jury begint met beraad in smaadzaak Depp tegen Heard

FAIRFAX (ANP) - De jury in de smaadzaak van de Amerikaanse acteur Johnny Depp tegen zijn ex-echtgenote Amber Heard is in beraad gegaan. Na een proces van zes weken waarin Depp en Heard elkaar van huiselijk geweld beschuldigden, zal de zevenkoppige jury overleg voeren over een uitspraak.

2 uur geleden
Politie Texas erkent fout tijdens schietpartij Uvalde

UVALDE (ANP/RTR) - De politie in Texas heeft een "verkeerde keuze" gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij op de basisschool in Uvalde, die negentien kinderen en twee leraren het leven kostte. De belangrijkste veiligheidsfunctionaris van de staat, Steven McCraw, zei dat vrijdag. "Het was de verkeerde beslissing. Punt uit", aldus McCraw.

4 uur geleden
Biden wil Amerikanen deel studieschuld kwijtschelden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan Amerikanen een deel van hun studieschuld kwijt te schelden, meldt The Washington Post op basis van anonieme regeringsbronnen. Het plan van het Witte Huis zou van toepassing zijn op Amerikanen met een studieschuld die in 2021 minder dan 150.000 dollar verdienden.

6 uur geleden
VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto's uit.

7 uur geleden
Geen doorbraak in NAVO-overleg tussen Turkije, Zweden en Finland

ANKARA (ANP/RTR) - Gesprekken tussen Turkse functionarissen en delegaties uit Zweden en Finland deze week in Turkije hebben niet tot een doorbraak geleid in de NAVO-kwestie, melden meerdere bronnen. De Noord-Europese landen willen toetreden tot de militaire alliantie, maar huidig lid Turkije dreigt de toetreding te blokkeren.

9 uur geleden
Noord-Korea importeerde mondkapjes en coronavaccins uit China

BEIJING (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft in de maanden voordat de eerste corona-uitbraak in het land officieel werd gemeld miljoenen mondkapjes, duizend beademingsapparaten en mogelijk ook coronavaccins geïmporteerd vanuit China. Dat blijkt uit handelsdata die de Chinese regering openbaar heeft gemaakt.

12 uur geleden
Zelenski blijft aandringen op vredesoverleg met Poetin

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski blijft aandringen op een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Hij laat vrijdag weten meerdere keren tevergeefs te hebben geprobeerd met Poetin in overleg te gaan over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne.

13 uur geleden