
Wetenschappers: klimaatschadefonds is historisch grote beslissing
SHARM-EL-SHEIKH (ANP) - De Nederlandse klimaatwetenschappers Heleen de Coninck en Pieter Pauw zijn het eens: dat er een klimaatschadefonds komt, is een historisch grote beslissing. Op de vroege zondagmorgen hebben bijna tweehonderd landen op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh ingestemd met een fonds om schade te vergoeden bij ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.
Hoe dat fonds eruit moet gaan zien, is nog onduidelijk. "Het gaat nog erg spannend worden", denkt Pauw. Als het aan de Europese Unie en een aantal andere vroeg geïndustrialiseerde landen ligt, hoeven zij niet alleen voor de kosten van het fonds op te draaien. Landen die formeel nog ontwikkelingsland zijn, maar inmiddels wel veel broeikasgassen uitstoten, zoals China, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, willen echter niet bijdragen. Dat is geen eerlijke verdeling, vindt de EU.
Het laatste woord is dus nog niet gezegd over wie geld moet betalen en wie aanspraak kan maken op het fonds. De komende jaren wordt daarover verder onderhandeld. Beide onderzoekers zagen dat de Europese Unie een belangrijke sleutelrol speelde in de realisatie van het fonds op de klimaattop. "Het brak de discussie open toen de EU dit aankondigde", zegt De Coninck. Pauw vult aan: "Aan het begin van de klimaattop zag de EU het echt niet zitten, maar de verandering van positie is erg goed geweest."
Emissions Gap Report
De wetenschappers werken allebei op de TU Eindhoven en schreven mee aan het zogenoemde Emissions Gap Report dat in oktober werd gepubliceerd door het milieubureau van de VN. Ze zien dat het klimaatakkoord van Sharm-el-Sheikh tekortschiet als het gaat over het beperken van klimaatverandering. De afspraken om uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zijn bijna een kopie van vorig jaar in Glasgow. "Eigenlijk zijn we een jaar kwijt", zeggen ze.
"Ook ontwikkelingslanden hebben baat bij een wereldwijde vermindering van uitstoot", stelt De Coninck. "Het lijkt erop dat ze zo graag een fonds wilden voor de schade die ze oplopen, dat ze niet te harde doelen wilden stellen op de reductiekant." Ze snapt dat de EU teleurgesteld is met de uitkomst: "Het is voor ons geen houdbaar klimaatbeleid als de EU als enige op de troepen vooruitloopt."
Sprankje hoop
De Coninck en Pauw zien ook dat er een sprankje hoop gloort aan de horizon. Zo staat in het slotakkoord een paragraaf over het verduurzamen van het financiële systeem. "Dit is een waarschuwing voor commerciële banken meer tegen klimaatverandering te doen", zegt Pauw. De Coninck is blij met de aanwezigheid van klimaatminister Rob Jetten op de COP27. "Hopelijk geeft dat nieuw vuur om in Nederland veel harder aan de slag te gaan en het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen." Bovendien is ze blij dat het slotakkoord telkens teruggrijpt naar de wetenschap. "Dat is wel eens anders geweest", memoreert ze.
Meer uit Binnenland
ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Ruim 44.000 soorten dieren en planten op de hele wereld worden met uitsterven bedreigd. Dat is meer dan een kwart van alle soorten op aarde, blijkt uit de Rode Lijst die de internationale unie voor natuurbescherming IUCN maandag op de klimaatconferentie in Dubai heeft gepresenteerd. Een belangrijke oorzaak is klimaatverandering, aldus de IUCN.
2 uur geledenSCHEVENINGEN (ANP) - De in 1927 als gevolg van een liefdesdrama vermoorde Nederlandse cabaretier Jean-Louis Pisuisse krijgt dinsdag weer een plek op de plaats waar hij vaak optrad, het Kurhaus in Scheveningen. De zanger van onder meer het beroemde lied Mensch, durf te leven is daar dan weer te zien op een meer dan levensgroot schilderij, dat jaren zoek was, maar weer werd gevonden en inmiddels is opgeknapt. Het portret werd na zijn spraakmakende dood speciaal voor het Kurhaus vervaardigd door Han van Meegeren, die later ook nog de tongen losmaakte: de schilder zou na de oorlog tot een jaar cel veroordeeld worden wegens het in omloop brengen van valse Vermeers.
3 uur geleden