Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappers: bestrijd ondermijning wetenschap door politici

Wetenschappers: bestrijd ondermijning wetenschap door politici

DEN HAAG (ANP) - Een groep prominente wetenschappers roept media en de Tweede Kamer op "nog krachtiger stelling te nemen" tegen politici die parlementaire immuniteit misbruiken om "ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers te uiten". Dat staat in een brief in de Volkskrant die is ondertekend door ruim driehonderd geleerden, onder wie OMT-lid Marion Koopmans en oncoloog René Bernards.

Directe aanleiding is volgens de groep de dertien minuten die een volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer vorige week kreeg "om een prominente wetenschapper in overheidsdienst een leugenaar te noemen, te beschuldigen van corruptie en op zijn ontslag aan te dringen." Het betreffende Kamerlid kon - ondanks verzoeken van collega-Kamerleden - geen van deze uitspraken onderbouwen, aldus de wetenschappers. Ze noemen zowel de wetenschapper als het Tweede Kamerlid niet bij naam. Maar volgens de Volkskrant gaat het om FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-voorzitter Jaap van Dissel ervan beschuldigde "corrupt" te zijn.

De ondertekenaars stellen dat er geen sprake is van een incident, maar "een zoveelste overtreffende trap in belediging van wetenschappers door een bepaald deel van het parlement". Ze wijzen erop dat dit soort beledigingen en beschuldigingen ook in het publieke domein steeds vaker worden geuit en op sociale media al langer aan de orde van de dag zijn. "Hoewel onderzoek uitwijst dat het vertrouwen in de wetenschap nog steeds hoog is, ondermijnen deze ontwikkelingen dat vertrouwen", schrijven ze.

De stelselmatige aanvallen op de wetenschap en de wetenschappers hebben in hun ogen gevolgen. "De polariserende toon van het debat en het verspreiden van desinformatie heeft ertoe bijgedragen dat sommigen zich van vaccinatie hebben afgekeerd. Daardoor zijn mensen onnodig blootgesteld aan de risico's van Covid-19 en eraan overleden, terwijl vaccinatie de kans op sterfte met minstens 90 procent had kunnen reduceren." Bovendien moesten sommige wetenschappers zelfs beveiligd worden, zeggen de briefschrijvers.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

1 uur geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

2 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

6 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

8 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

8 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

9 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

10 uur geleden