Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wetenschapper die middel vindt tegen alle virussen al onder ons'

'Wetenschapper die middel vindt tegen alle virussen al onder ons'

HELMOND (ANP) - De wetenschapper die een middel vindt tegen alle virussen die de mensheid nog te wachten staan is al onder ons. Dat is de stellige overtuiging van Erik Matser, de internationaal bekende klinisch neuropsycholoog uit Helmond. "Alleen onder de grootste druk staan dergelijke historische figuren op. De druk is nu onmenselijk. Maar het menselijk brein is gemaakt voor deze complexiteit."

Mensen die het oude veranderen in het nieuwe hebben veelal dezelfde karakteristieken. Matser: "Ze denken snel en hebben een uitzonderlijk ontwikkeld werkgeheugen waardoor ze veel informatie op een hoog niveau kunnen verwerken en dit gebruiken voor een toekomstige handeling, de basis voor innovatie en creativiteit. Het zijn mensen die constant de huidige wetenschap anders benaderen en daardoor ook komen met 'out of the box’ oplossingen. De persoon met deze kenmerken, die iets uitvindt in de orde van grootte van antibiotica, is op dit moment aan het werk."

Matser baseert zich met zijn voorspelling op de geschiedenis. "Mensen hebben een zeer sterk ontwikkeld vermogen om zich aan te passen aan veranderingen, deze functies zijn gelegen in de hersengebieden direct achter de ogen (prefrontale cortex). Hierdoor kunnen we als soort overleven. Dit hebben we laten zien met andere ziekten en ook bijvoorbeeld in militair opzicht. Toen de onderzeeër een grote bedreiging werd, bedachten we de sonar, toen we werden overvallen door vliegtuigen werd de radar uitgevonden. Ik heb veel mensen onderzocht die op hun vakgebied de beste van de wereld zijn. Dergelijke mensen kunnen met de huidige informatie nieuwe concepten vormen."

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

1 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

2 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

5 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

6 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

7 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

8 uur geleden