Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschapper: daklozen uit EU-landen onterecht anders behandeld

Wetenschapper: daklozen uit EU-landen onterecht anders behandeld

DEN HAAG (ANP) - Mensen uit bijvoorbeeld Polen en Hongarije die hier hun baan verliezen en vervolgens dakloos raken, worden anders opgevangen dan Nederlanders terwijl dat helemaal niet mag volgens het Europese recht. Dat zegt universitair docent Dion Kramer van de Vrije Universiteit Amsterdam na berichtgeving hierover in Trouw. Hij is kritisch op het in september gepresenteerde plan waarin staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) beschrijft hoe dakloze burgers uit andere lidstaten van de Europese Unie hier behandeld worden.

Kramer is positief over het feit dát er nu een plan ligt voor daklozen uit andere EU-landen, omdat deze groep "stelselmatig" wordt uitgesloten voor opvang. Maar hij vindt het niet kunnen dat Van Ooijen dit invult door deze daklozen een korter durende en soberder opvang te bieden dan hun Nederlandse lotgenoten. Hij vindt de juridische onderbouwing van de staatssecretaris ook op andere punten wankel en vindt dat hij aan "cherry picking" in het Europese wetgeving doet.

De bewindsman deelt bijvoorbeeld daklozen uit EU-landen onterecht op in meerdere categorieën, zegt de wetenschapper. Wie kort geleden nog werkte, krijgt een slaapplek met een douche en internet en wordt naar nieuw werk begeleid. Daklozen met een minder recent arbeidsverleden in Nederland worden minder ondersteund. Dat mag volgens Kramer niet: alleen EU-werknemers die minder dan een jaar hier hebben gewerkt hebben op dit vlak minder rechten. Maar iedereen die een jaar of langer in het land heeft gewerkt, dient volgens de Europese regels hetzelfde behandeld te worden.

Grondige analyse

Kramer vindt ook dat in het plan onterecht wordt gezegd dat gemeenten niet verplicht zijn EU-burgers die hier rechtmatig verblijven zorgverlening te bieden volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gaat bijvoorbeeld om daklozenopvang. Dat klopt volgens de universiteitsdocent niet, op dit vlak hebben zij dezelfde rechten als Nederlanders.

"De combinatie van kortdurende opvang inclusief begeleiding terug naar werk gaat deze groep echt helpen en zelfs meer dan de reguliere nachtopvang voor ze open te stellen", zegt een woordvoerder van Van Ooijen in een reactie. Hij zegt ook dat het plan voor daklozen is opgesteld na een "grondige analyse" van EU-wetgeving, nationale wet- en regelgeving en jurisprudentie. De opdeling in meerdere categorieën moet volgens de woordvoerder juist leiden tot meer maatwerk zodat daklozen wel toekomt waar ze recht op hebben.

Meer uit Binnenland

Gemeente: Stadhuisplein Eindhoven vol voor huldiging PSV

EINDHOVEN (ANP) - Zo'n vier uur voordat de selectie van PSV met de platte kar arriveert op het Stadhuisplein in Eindhoven is het plein vol. Niemand wordt nog toegelaten, meldt de gemeente. Op het plein is plek voor 19.500 fans.

19 minuten geleden
Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

35 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

1 uur geleden
Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

ROME (ANP/DPA/AFP) - Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

1 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

1 uur geleden
Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H. (43) is de laatste verdachte die terechtstaat voor de dodelijke schietpartij aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West, op 8 oktober 2016.

2 uur geleden