Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschapper: belangrijk dat Dumoulin nadenkt over identiteit

Wetenschapper: belangrijk dat Dumoulin nadenkt over identiteit

DEN HAAG (ANP) - Wielrenner Tom Dumoulin kan binnenkort een boekje in zijn brievenbus verwachten met de titel: The Secret Balance of Champions. Het is een bundeling van verhalen waarin 32 grootheden uit de sport vertellen over de fysieke en mentale problemen die ze in hun carrière hebben overwonnen. "Dit is een boek dat we gratis verstrekken en dat iedere topsporter zou moeten lezen", zegt medisch wetenschapper en oud-profvoetballer Vincent Gouttebarge. "We zullen er zeker een bij Tom bezorgen."

De renner van Jumbo-Visma kondigde afgelopen weekeinde nogal onverwacht aan dat hij voor onbepaalde tijd stopt, om goed na te denken over zijn toekomst. Hij kan op dit moment de druk van het bestaan als profwielrenner en de verwachtingen die daarbij horen niet aan. Gouttebarge herkende als wetenschapper veel in het verhaal; hij doet al jaren onderzoek naar psychische klachten onder topsporters.

"Het is belangrijk dat een topsporter zich herkent als zodanig en een topsportidentiteit ontwikkelt gedurende zijn jaren van jong talent naar gearriveerde prof. Maar minstens zo belangrijk is dat een sporter zijn identiteit als mens blijft ontwikkelen. Want die heb je nodig voor ná je topsportcarrière. Als je daar niet over hebt nagedacht of op hebt voorbereid, kun je psychische klachten of mentale problemen krijgen. Dat staat ook centraal in het verhaal van Dumoulin", aldus de wetenschapper, die ook hoofd medische dienst is van de mondiale vakbond voor profvoetballers Fifpro.

Waardering

Gouttebarge heeft waardering voor de stap van Dumoulin. "Het is positief dat hij zich gaat afvragen wat hij wil, wie hij is en wat de toekomst voor hem gaat brengen. Het zijn substantiële vragen over de kwaliteit van leven die een topsporter zichzelf moet stellen."

De wielrenner is niet de enige sporter die in zijn carrière die worsteling meemaakt. Gouttebarge heeft al de nodige onderzoeken gepubliceerd over mentale problemen bij topsporters. "We zijn nog steeds bezig en hebben inmiddels data van meer dan 5000 atleten uit verschillende landen en van meerdere sportdisciplines. Tussen de 20 en 35 procent van de sporters rapporteert psychische klachten gerelateerd aan angsten, depressie en hartproblemen. Het betreft dan sporters die nog volop in hun carrière zitten."

Secret balance

Het zijn uitkomsten die niet afwijken van de algemene populatie, zegt Gouttebarge. "Maar het is wel zo dat sinds 2000 de grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid in psychosociale klachten ligt en dat levert veel beperkingen op in het functioneren. Vandaar dat wij het probleem heel serieus nemen en sporters willen helpen hun identiteit als mens naast sporter te ontplooien. We bieden zoveel mogelijk praktische oplossingen aan. Een studie naast je carrière kan al veel helpen."

Het boekje met daarin de verhalen van gestopte en nog actieve grootheden als Petr Cech, Pieter van den Hoogenband, Arjen Robben, Kiki Bertens, Chris Hoy, Dwight Phillips en Chris Froome is ook zo’n uitvloeisel van de hulp die de medische wetenschap aanbiedt. "We hebben ze gevraagd wat hun 'secret balance' is omtrent gezondheid: op het fysieke vlak, het psychische vlak, educatie, hoe ze zijn omgegaan met blessures. Iedere atleet heeft een bepaalde les."

Meer uit Sport

Tennisser Murray hoeft geen operatie te ondergaan

LONDEN (ANP/Belga) - Tennisser Andy Murray hoeft geen operatie te ondergaan voor zijn enkelblessure. Het is nog wel onduidelijk wanneer hij zijn rentree kan maken op de baan.

9 uur geleden
Nadal bevestigt deelname aan tennistoernooi van Barcelona

BARCELONA (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft bevestigd dat hij deze week zijn rentree maakt tijdens het tennistoernooi van Barcelona. "Dinsdag sta ik op de baan", zei de 37-jarige Spanjaard, die aangaf dat hij niet wist of hij kon spelen toen hij in Barcelona arriveerde.

11 uur geleden
Tennisser Alcaraz hoopt op deelname aan masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP/AFP) - Carlos Alcaraz hoopt dat hij zijn titel op het masterstoernooi van Madrid kan verdedigen. De Spaanse nummer 3 van de wereldranglijst zegt echter dat het onzeker is of hij fit genoeg is om dat te kunnen doen.

11 uur geleden
Ethiopiër Lemma wint marathon Boston na lange solo

BOSTON (ANP) - De Ethiopische atleet Sisay Lemma heeft de marathon van Boston op zijn naam geschreven. De 33-jarige marathonloper won in een tijd van 2.06.17 en bleef daarmee zijn landgenoot Mohamed Esa en de Keniaan Evans Chebet voor. Chebet had de marathon de afgelopen twee jaar gewonnen.

12 uur geleden
Dopingschorsing van 3 jaar voor oud-winnaar marathon Rotterdam

MONACO (ANP) - Marathonloper Marius Kimutai is voor drie jaar geschorst omdat hij is betrapt op doping. Dat meldt de onafhankelijke dopingautoriteit in de atletiek AIU. Kimutai, van oorsprong Keniaan, won in 2017 de marathon van Rotterdam. Vorig jaar was de atleet namens Bahrein de beste in de marathon van Barcelona.

16 uur geleden
Macron kan openingsceremonie Spelen verplaatsen bij dreiging

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een ernstige terreurdreiging bestaat de mogelijkheid dat de geplande botenparade in de rivier de Seine bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs niet doorgaat. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview met televisiezenders. De ceremonie zou in dat geval kunnen worden verplaatst naar het Trocadéro bij de Eiffeltoren of zelfs naar het Stade de France.

19 uur geleden
Tsitsipas terug in top 10, Van de Zandschulp zakt drie plekken

LONDEN (ANP) - Stefanos Tsitsipas is teruggekeerd in de top 10 van de mondiale tennisranglijst. De 25-jarige Griek schreef zondag het masterstoernooi van Monte Carlo op zijn naam.

21 uur geleden