Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappelijke raden 'verbijsterd' over bezuinigingsplannen

Wetenschappelijke raden 'verbijsterd' over bezuinigingsplannen

DEN HAAG (ANP) - Grote bezuinigingen die de nieuwe coalitie voor de wetenschap heeft bedacht, zullen "verlammend werken en onderwijs en onderzoek ver terugwerpen" als ze doorgaan. Daarvoor waarschuwen de voorzitters van de vier wetenschappelijke domeinraden in een brandbrief aan onder anderen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. In de raden zijn vrijwel alle faculteiten van Nederlandse universiteiten vertegenwoordigd.

De vier voorzitters schrijven dat ze "verbijsterd" zijn over het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om jaarlijks 215 miljoen euro te bezuinigen op sectorplannen die juist voor de lange termijn zijn bedoeld. De plannen zijn nog maar anderhalf jaar terug goedgekeurd en hebben als doel de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek te versterken. Als ze geheel worden geschrapt, zoals de coalitie wil, zullen volgens de hoogleraren "pijnlijke en kostbare reorganisaties" nodig zijn. Het geld wordt onder meer gebruikt voor infrastructuur en om het salaris van 1200 medewerkers in vaste dienst te betalen.

Inhoudelijk noemen de wetenschappers de bezuiniging ook "niet te begrijpen". De partijen hebben namelijk ook allerlei ambities in hun hoofdlijnenakkoord opgeschreven waarvoor wetenschappelijk onderzoek juist nodig is. De opstellers van de brief noemen bijvoorbeeld de "strategische autonomie in technologie", de houdbare zorgsector en de "innovatieve landbouw- en veeteeltsector" die de partijen zeggen na te streven.

"De sectorplannen leveren een cruciale bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken, maar zonder middelen wordt die bijdrage sterk gereduceerd", stellen de voorzitters van de vier raden, die zijn verbonden aan de TU Eindhoven, de Universiteit Utrecht, Amsterdam UMC en de Universiteit Leiden.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden