Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetenschappelijk bureau CDA oppert leeftijdsgrens voor fastfood

Wetenschappelijk bureau CDA oppert leeftijdsgrens voor fastfood

DEN HAAG (ANP) - Het wetenschappelijk bureau van het CDA oppert dat er misschien een minimumleeftijd ingesteld moet worden om fastfood te mogen kopen. Zo'n leeftijdsgrens "vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak" zou kunnen helpen om een "gezonde generatie" op te voeden, zo staat in een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de partij.

"Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl", staat in een rapport waar Trouw als eerste over berichtte. Het WI zegt dat "instanties met een vormende invloed", zoals consultatiebureaus en scholen, daar het best bij kunnen helpen.

Het rapport gaat ervan uit dat een gezondere leefstijl van kinderen "verder zal golven naar het gezin en de rest van de samenleving". Daarvoor kunnen afspraken gemaakt worden met de verkopers en producenten van ongezonde voeding, maar moeten misschien ook regels aangescherpt worden. De minimumleeftijd is daar een voorbeeld van. Hoe oud je zou moeten zijn om een burger of kapsalon te mogen kopen, is in het onderzoek niet uitgewerkt.

Makkelijker verkrijgbaar

Ongezond eten en drinken is makkelijker verkrijgbaar en aantrekkelijker dan gezonder eten, staat in het WI-onderzoek. Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een "primitieve trek in ultrabewerkte waren". Het WI zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn. "We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt."

Dat laatste punt maakte verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vorige maand ook al. Hij kondigde aan te kijken of het juridisch mogelijk is om de "wildgroei" van fastfoodketens tegen te gaan. Dat doet hij op verzoek van gemeenten, en vooral grote steden. Ook hij vindt dat het ouders en kinderen door "een haag van verleidingen" te moeilijk gemaakt wordt om gezond te eten.

Meer uit Binnenland

Legale goksites: treed op tegen illegale sites om minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - De brancheorganisaties van legale gokbedrijven VNLOK en NOGA willen dat de Kansspelautoriteit in actie komt tegen illegale onlinegokbedrijven, omdat minderjarigen daar nog altijd makkelijk terechtkunnen.

6 minuten geleden
Medewerker PI Alphen op staande voet ontslagen om smokkel

DEN HAAG (ANP) - Een medewerker van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn is op staande voet ontslagen, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) donderdag. De reden daarvoor is dat hij betrokken was bij de invoer van smokkelwaar. Ook bleek dat hij ongeoorloofd informatie deelde met gedetineerden.

29 minuten geleden
Overijssel maakt afspraken met gemeenten over nieuwe windmolens

ZWOLLE (ANP) - In Overijssel hebben 22 gemeenten met het provinciebestuur afspraken gemaakt over nieuwe windturbines, schrijft de provincie. Overijssel wil daarmee voorkomen dat het landschap "lukraak vol komt te staan" met windmolens, zegt gedeputeerde Tijs de Bree (energietransitie, PvdA).

33 minuten geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

5 uur geleden
Lampe neemt P.C. Hooft-prijs in ontvangst

DEN HAAG (ANP) - Astrid Lampe mag donderdagmiddag in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor poëzie (60.000 euro) in ontvangst nemen. De belangrijke onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse auteur, voor een telkens wisselend genre: verhalend proza, beschouwend proza of poëzie.

5 uur geleden
Markt voor slimme beveiliging groeit met 4 procentpunt

DEN BOSCH (ANP) - Nederland telt 2,7 miljoen huishoudens met slimme beveiligingsapparatuur. De markt voor slimme beveiliging groeide het afgelopen jaar met 4 procentpunt. Dat heeft marktonderzoeksbureau Multiscope bekendgemaakt.

6 uur geleden
Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

10 uur geleden