Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet stelt strikte regels aan plaatsing jongeren in isoleercel

Wet stelt strikte regels aan plaatsing jongeren in isoleercel

DEN HAAG (ANP) - Personeelstekort in de jeugdhulp mag nooit reden zijn om jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten in isolatie te zetten, benadrukt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg). Te weinig personeel "mag nooit de grondslag zijn van vrijheidsontneming", zei Van Ooijen in het Kamerdebat over aanpassing van de Jeugdwet, waarin de rechtszekerheid van jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten, wordt versterkt.

Als de wet wordt aangenomen, moet aan drie voorwaarden worden voldaan voordat een jongere in isolatie mag worden geplaatst. Het principe 'nee, tenzij' is "het hart van de wetswijziging", zei Van Ooijen. Het moet noodzakelijk zijn, er is geen minder zwaar alternatief mogelijk en de maatregel moet effectief zijn. Pas dan kan een rechter een machtiging afgeven aan de jeugdhulpinstelling om een jongere in isolatie te zetten. In de wetswijziging wordt ook vastgelegd dat kinderen onder de twaalf jaar nooit in isolatie worden geplaatst.

Met de Tweede Kamer deelt Van Ooijen de teleurstelling dat nog niet alle jeugdhulpinstellingen voor gesloten jeugdhulp hun separeerruimtes hebben gesloten, terwijl "de sector zich die ambitie zelf heeft gesteld", zei de staatssecretaris. In zeven instellingen zijn er nog steeds, in totaal 27, separeerruimtes.

Praktijk

Een aantal fracties vreest dat het in isolatie zetten van jongeren zal doorgaan, zolang er tekort aan personeel is. De wet - om alleen op basis van de eerder genoemde drie randvoorwaarden - een jongere in isolatie te zetten, is een "papieren werkelijkheid", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. In de praktijk werkt het volgens haar heel anders. Hulpverleners "kunnen soms niet anders, om zichzelf en de rest van de groep te beschermen. Dat moeten we gewoon erkennen."

Van Ooijen erkent weliswaar dat hulpverleners nu wel eens kiezen voor een ingreep, waartoe ze niet hadden besloten als er meer personeel zou zijn geweest. De wetswijziging perkt de redenen voor vrijheidsontneming sterk in, benadrukte de staatssecretaris. "Ik hecht eraan om duidelijk te maken dat personeelstekort nooit een reden mag zijn." Wel is hij het met de Kamer eens dat er "echt iets moet gebeuren" aan het personeelstekort in de jeugdhulp.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

2 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

3 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

3 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

6 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

9 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

9 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

10 uur geleden