Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet stelt strikte regels aan plaatsing jongeren in isoleercel

Wet stelt strikte regels aan plaatsing jongeren in isoleercel

DEN HAAG (ANP) - Personeelstekort in de jeugdhulp mag nooit reden zijn om jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten in isolatie te zetten, benadrukt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg). Te weinig personeel "mag nooit de grondslag zijn van vrijheidsontneming", zei Van Ooijen in het Kamerdebat over aanpassing van de Jeugdwet, waarin de rechtszekerheid van jongeren die in de gesloten jeugdhulp zitten, wordt versterkt.

Als de wet wordt aangenomen, moet aan drie voorwaarden worden voldaan voordat een jongere in isolatie mag worden geplaatst. Het principe 'nee, tenzij' is "het hart van de wetswijziging", zei Van Ooijen. Het moet noodzakelijk zijn, er is geen minder zwaar alternatief mogelijk en de maatregel moet effectief zijn. Pas dan kan een rechter een machtiging afgeven aan de jeugdhulpinstelling om een jongere in isolatie te zetten. In de wetswijziging wordt ook vastgelegd dat kinderen onder de twaalf jaar nooit in isolatie worden geplaatst.

Met de Tweede Kamer deelt Van Ooijen de teleurstelling dat nog niet alle jeugdhulpinstellingen voor gesloten jeugdhulp hun separeerruimtes hebben gesloten, terwijl "de sector zich die ambitie zelf heeft gesteld", zei de staatssecretaris. In zeven instellingen zijn er nog steeds, in totaal 27, separeerruimtes.

Praktijk

Een aantal fracties vreest dat het in isolatie zetten van jongeren zal doorgaan, zolang er tekort aan personeel is. De wet - om alleen op basis van de eerder genoemde drie randvoorwaarden - een jongere in isolatie te zetten, is een "papieren werkelijkheid", zei GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. In de praktijk werkt het volgens haar heel anders. Hulpverleners "kunnen soms niet anders, om zichzelf en de rest van de groep te beschermen. Dat moeten we gewoon erkennen."

Van Ooijen erkent weliswaar dat hulpverleners nu wel eens kiezen voor een ingreep, waartoe ze niet hadden besloten als er meer personeel zou zijn geweest. De wetswijziging perkt de redenen voor vrijheidsontneming sterk in, benadrukte de staatssecretaris. "Ik hecht eraan om duidelijk te maken dat personeelstekort nooit een reden mag zijn." Wel is hij het met de Kamer eens dat er "echt iets moet gebeuren" aan het personeelstekort in de jeugdhulp.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

10 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

10 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

11 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

12 uur geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

13 uur geleden