Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat vrijdag naar Groningen toe, om de wet daar symbolisch te ondertekenen.

"Na jarenlange inzet van vele Groningers is de definitieve sluiting van het Groningenveld een feit. Eindelijk is er zekerheid", schrijft Vijlbrief op X. "We hebben woord gehouden: de gaskraan is dicht en blijft dicht. Dat betekent niet dat alle ellende is opgelost, maar wel dat de bron er van is weggenomen."

Uitstel

Het kabinet had aanvankelijk voorgesteld de gaskraan in het Groningenveld op 1 oktober te sluiten. Vijlbrief had geen enkele moeite met het verzoek van de Tweede Kamer om die naar voren te halen. "Ik vind 1 mei een mooie datum, ik vind 15 april ook een prachtige datum", zei hij begin maart in een debat met de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer dreigde vorige week roet in het eten te gooien, omdat de VVD had gevraagd om uitstel van de stemming. Dat leidde tot boosheid en ongerustheid. Dinsdagavond laat stemde de senaat alsnog over het voorstel.

Meer uit Politiek

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

2 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

17 uur geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

19 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

23 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 dag geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

1 dag geleden