
Wet helpt nauwelijks om banen te scheppen
DEN HAAG (ANP) - Kansarme mensen met een uitkering worden nauwelijks aan een baan geholpen door de Participatiewet uit 2015, hoewel dat nu juist de bedoeling was. Voor mensen die in de bijstand zitten, is er amper verschil. Jonggehandicapten die kunnen werken komen vaker aan een baan, maar hun inkomen gaat erop achteruit. Ze werken vaak in deeltijd of hebben vaker een tijdelijke job.
De doelstellingen van de Participatiewet zijn nauwelijks behaald, is het kritische oordeel van het Sociaal en Cultureel Panbureau (SCP) na onderzoek. Zo daalde ook de kans op werk voor mensen die geen recht meer hebben op de sociale werkvoorziening.
De tegenvallende resultaten zijn onder meer te wijten aan opstartproblemen bij de gemeenten, die er door de wet taken bij kregen. De gemeenten moesten daaraan wennen, aldus het SCP.
Verder worden gemeenten geprikkeld om hun inspanningen bewust te richten op de kansrijkste groepen en die aan een baan te helpen. Want als zij op uitkeringen besparen, mogen ze het restant houden en vrij besteden.
Daarnaast blijken "aannames in de wet niet te kloppen met de praktijk". Zo is niet iedereen in staat om te werken en heeft de overgang van verschillende wetten naar één Participatiewet het niet eenvoudiger gemaakt. Ook wordt een deel van de beoogde mensen niet bereikt, hoewel dat allemaal wel was verwacht.
Van werkgevers blijkt een meerderheid niet op de hoogte van regels en middelen om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, zoals subsidies of een proefplaatsing. Een derde van alle werkgevers heeft mensen uit de doelgroep in dienst, maar deze groep is sinds de invoering van de Participatiewet niet gegroeid.
De Participatiewet had het voor werkgevers overzichtelijker en makkelijker moeten maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Daarmee verdwenen de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).
CNV noemt de Participatiewet in een reactie "faliekant" mislukt. De bond pleit ervoor dat de sociale werkvoorziening weer in het leven wordt geroepen. "Kabinet én werkgevers moeten daarnaast de handen ineens slaan om overige arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden snel aan het werk te krijgen", aldus CNV-bestuurder Jelle Berg.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
18 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
33 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
56 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geleden