Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet D66 en GL-PvdA moet dubbele nationaliteit mogelijk maken

Wet D66 en GL-PvdA moet dubbele nationaliteit mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Het moet mogelijk zijn om een andere nationaliteit te hebben naast de Nederlandse, vinden D66 en GroenLinks-PvdA. De partijen hebben dit plan, waar ze voor het eerst mee kwamen in 2016, uitgewerkt in een wetsvoorstel dat na de verkiezingen van 22 november zal worden behandeld. In het buitenland wonende Nederlanders verliezen nu nog hun nationaliteit als zij officieel burger worden van een ander land. Omgekeerd verliezen ook immigranten in principe de nationaliteit van hun moederland als ze Nederlands burger worden.

Nederlanders wordt momenteel de vrijheid ontnomen om hun leven op te bouwen in het buitenland, vinden de indieners van de initiatiefwet Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA). Mensen die geen afscheid willen nemen van hun Nederlandse identiteit kunnen bijvoorbeeld worden belemmerd om een huis te kopen, omdat ze daarvoor een paspoort nodig hebben van hun nieuwe thuisland.

Naar schatting zijn er minstens 1 miljoen Nederlanders die wonen of werken in het buitenland, zeggen de partijen, en dit aantal blijft groeien.

Aangepast

Ook Nederlanders van buitenlandse komaf zijn volgens Sjoerdsma en Kuiken geholpen met de nieuwe wet. Mensen uit bijvoorbeeld Marokko kunnen geen afstand doen van de nationaliteit van hun moederland als ze Nederlander worden. Zij hebben volgens de Kamerleden vaak te maken met een stigma dat rust op een dubbele nationaliteit. Dat wordt opgelost met deze wet, denken Sjoerdsma en Kuiken.

De belangrijke regeringsadviseur Raad van State was eerder kritisch op het oorspronkelijke voorstel van de partijen uit 2016. Deze vond onder meer dat de indieners uitgebreider moesten toelichten of er geen loyaliteitsconflicten konden ontstaan bij Nederlanders met twee paspoorten. Kuiken en Sjoerdsma hebben de toelichting op hun initiatiefwet daarom aangepast en halen meerdere onderzoeken aan die volgens hen laten zien dat het risico hierop meevalt.

Trouwen

Mensen die in Nederland wonen met een dubbel paspoort zijn een terugkerend onderwerp van discussie in de politiek. De PVV is al jaren voor een verbod en benoemt dit ook in het programma voor de verkiezingen van 22 november.

In enkele uitzonderingsgevallen is het momenteel wettelijk al wel toegestaan om een tweede paspoort te krijgen zonder dat het eerste vervalt. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als iemand met een buitenlands paspoort trouwt met een Nederlander.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden