Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westland verliest zaak tegen Slob over islamitische school

Westland verliest zaak tegen Slob over islamitische school

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Westland kan de vestiging van een islamitische basisschool niet blijven dwarsbomen. In een laatste poging de komst van de school in Naaldwijk te voorkomen spande de gemeenteraad, waarin tegenstanders in de meerderheid zijn, een rechtszaak aan tegen het besluit waarmee minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) de oprichting vorig jaar mogelijk maakte. De Raad van State heeft de bezwaren van de gemeenteraad woensdag verworpen.

Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter komt een einde aan een slepende juridische procedure. De Raad van State oordeelde vorig jaar in een andere zaak ook al dat de school bestaansrecht heeft. In eerste instantie had de gemeenteraad de aanvraag goedgekeurd en was het juist het kabinet dat de oprichting van de school probeerde tegen te houden. Sander Dekker, toen nog staatssecretaris van Onderwijs, oordeelde eind 2016 dat de school gezien de bevolkingssamenstelling van het Westland op te weinig leerlingen zou kunnen rekenen.

In de gemeente Westland geldt dat een school opgericht kan worden als minimaal 257 leerlingen worden verwacht. Die zogeheten stichtingsnorm zou niet worden gehaald, schatte Dekker in. Volgens hem was het aantal inwoners met wortels in islamitische landen te laag. Zij vormen bijna 3 procent van de 110.000 inwoners. Slob stelde zich na zijn aantreden op hetzelfde standpunt.

Medewerking geweigerd

De Raad van State vond het argument te zwak om aannemelijk te maken dat de school op te weinig belangstelling zou kunnen rekenen en stelde scholenstichting Yunus Emre in het gelijk. De school moest in aanmerking komen voor bekostiging door de overheid en in het lokale scholenplan worden opgenomen.

In de tussentijd tekende zich in de gemeenteraad een meerderheid af tegen vestiging van de islamitische school. In weerwil van de uitspraak bleef het Westland alle medewerking weigeren. Daarop greep Slob in. Hij dwong de gemeente zich aan de uitspraak te houden. Daarop besloot de raad een rechtszaak aan te spannen tegen het besluit van de minister. Met de uitspraak van woensdag is ook die zaak ten einde en kan Yunus Emre de oprichting doorzetten.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

15 minuten geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

2 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

5 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

8 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

9 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

11 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

11 uur geleden