
Westland verliest zaak tegen Slob over islamitische school
DEN HAAG (ANP) - De gemeente Westland kan de vestiging van een islamitische basisschool niet blijven dwarsbomen. In een laatste poging de komst van de school in Naaldwijk te voorkomen spande de gemeenteraad, waarin tegenstanders in de meerderheid zijn, een rechtszaak aan tegen het besluit waarmee minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) de oprichting vorig jaar mogelijk maakte. De Raad van State heeft de bezwaren van de gemeenteraad woensdag verworpen.
Met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter komt een einde aan een slepende juridische procedure. De Raad van State oordeelde vorig jaar in een andere zaak ook al dat de school bestaansrecht heeft. In eerste instantie had de gemeenteraad de aanvraag goedgekeurd en was het juist het kabinet dat de oprichting van de school probeerde tegen te houden. Sander Dekker, toen nog staatssecretaris van Onderwijs, oordeelde eind 2016 dat de school gezien de bevolkingssamenstelling van het Westland op te weinig leerlingen zou kunnen rekenen.
In de gemeente Westland geldt dat een school opgericht kan worden als minimaal 257 leerlingen worden verwacht. Die zogeheten stichtingsnorm zou niet worden gehaald, schatte Dekker in. Volgens hem was het aantal inwoners met wortels in islamitische landen te laag. Zij vormen bijna 3 procent van de 110.000 inwoners. Slob stelde zich na zijn aantreden op hetzelfde standpunt.
Medewerking geweigerd
De Raad van State vond het argument te zwak om aannemelijk te maken dat de school op te weinig belangstelling zou kunnen rekenen en stelde scholenstichting Yunus Emre in het gelijk. De school moest in aanmerking komen voor bekostiging door de overheid en in het lokale scholenplan worden opgenomen.
In de tussentijd tekende zich in de gemeenteraad een meerderheid af tegen vestiging van de islamitische school. In weerwil van de uitspraak bleef het Westland alle medewerking weigeren. Daarop greep Slob in. Hij dwong de gemeente zich aan de uitspraak te houden. Daarop besloot de raad een rechtszaak aan te spannen tegen het besluit van de minister. Met de uitspraak van woensdag is ook die zaak ten einde en kan Yunus Emre de oprichting doorzetten.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
7 uur geleden