Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westfield: corona-akkoord met 90 procent Nederlandse huurders

Westfield: corona-akkoord met 90 procent Nederlandse huurders

AMSTERDAM (ANP) - Winkelvastgoedverhuurder Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van het grootste winkelcentrum van Nederland, is met zo'n 90 procent van zijn Nederlandse huurders akkoord over het verdelen van de financiële pijn door de tweede golf aan lockdownmaatregelen. Dat zegt operationeel topman voor Noord-Europa Jurn Hoeksema in een interview met het ANP.

Het wereldwijd actieve vastgoedconcern, dat in Nederland onder de merknaam Westfield opereert, heeft vier grote winkelcentra in ons land en bezit losse panden in stadscentra. Eén van de bezittingen is de Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam, die in maart officieel werd geopend al eerste "mall" naar buitenlands model in Nederland.

Hoeksema verwacht ook met de overige 10 procent snel een overeenkomst te sluiten over bijvoorbeeld kwijtschelding van de huur. Daarbij helpt het dat er veel signalen zijn van sterk herstel in de detailhandel. Over de precieze aard van de afspraken weidt de URW-manager niet uit, ook omdat ze per winkel en branche verschillen.

Coronamaatregelen

"Of huurders erbovenop zijn, dat is aan hen. Maar wij werken ook met omzetcijfers van huurders en bezoekersaantallen. We zien dat onze 'best assets' pijlsnel herstellen", zegt Hoeksema. "Mall of the Netherlands toont aan dat herstel heel snel kan gaan."

Begin dit jaar werden alle niet-essentiële winkels getroffen door strenge coronamaatregelen, waaronder een wekenlange verplichte sluiting. Later mochten ze alleen op afspraak klanten ontvangen en golden maximale bezoekersaantallen. Hoeksema wijst erop dat winkeliers volgens contracten in principe ook bij sluiting de volledige huur zouden moeten betalen, maar dat URW "voortvarend" afspraken maakte over steun.

Lockdowns

Van alle ruimtes in het Leidschendamse winkelcentrum is nu 94 procent verhuurd. Een groot deel van de huurcontracten werd getekend tijdens lockdowns, wat volgens Hoeksema ook aantoont hoe gewild het concept van de Westfield-locatie is. Het gigantische complex is niet alleen een winkelgebied, maar herbergt ook een bioscoop en binnenkort een overdekte speeltuin gebaseerd op de kinderserie Peppa Pig. Donderdagavond moet een openingsfeest waar een optreden van Lady Gaga live wordt gestreamd die vele functies onderstrepen.

Die combinatie is ook nodig om van winkelgebieden plekken te maken waar mensen zich kunnen vermaken, nu steeds meer aankopen online gebeuren. Veel winkelgebieden in middelgrote gebieden krimpen omdat ze geen compleet aanbod hebben, zegt Hoeksema.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

2 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

4 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

6 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

8 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

9 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

9 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

10 uur geleden