Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerwolde vraagt om landelijke regie tegen problemen Ter Apel

Westerwolde vraagt om landelijke regie tegen problemen Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Om de problemen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel duidelijk te maken, brachten vijf raadsleden en de burgemeester van Westerwolde dinsdag een bezoek aan de Tweede Kamer. Volgens hen is "de emmer vol" en "brokkelt het draagvlak af" wanneer actie vanuit de landelijke politiek uitblijft.

Niet alleen inwoners van en ondernemers in Westerwolde, maar ook vluchtelingen zelf en werknemers van het aanmeldcentrum hebben last van de problemen in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema voelt de lokale politiek zich verantwoordelijk voor elk van deze groepen, maar ook onmachtig.

Velema en de raadsleden doen daarom een beroep op de landelijke politiek. Tien maatregelen moeten de situatie in Ter Apel verbeteren. "Het is een acute situatie, dus iemand moet door kunnen pakken. Ja, dat is een inbreuk op het Huis van Thorbecke, je raakt aan de autonomie van de gemeente. Maar anders wordt het niet opgelost."

Aanwijsplicht

Zo stelt de gemeente voor om sobere opvang te regelen voor "kansarme" asielzoekers, wiens kans op verblijf in Nederland erg klein is. Ook moet er een aanwijsplicht voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) komen. Daarmee kan de staatssecretaris gemeenten verplichten een hoeveelheid asielzoekers op te nemen.

Ter Apel is het middelpunt van de asielcrisis in Nederland. Het aanmeldcentrum zit overvol. Daardoor slapen asielzoekers regelmatig op stoelen of in tenten. Om de druk op Ter Apel te verminderen, nemen verschillende gemeenten asielzoekers over. Ook statushouders die nog altijd in het aanmeldcentrum zitten, worden elders ondergebracht.

Draagvlak

Maar volgens de gemeente Westerwolde is dat niet genoeg. Blijft meer actie uit, zo geven de aanwezigen aan, dan neemt het draagvlak af. Gemeenteraadslid Herma Hemmen (CDA) is bang dat het draagvlak gaat kelderen, terwijl dat er wel altijd was. "Maar wat als Ter Apel zegt, we doen het niet meer? Waar moeten al deze mensen dan heen?

Acht Kamerfracties gingen het gesprek aan met de gemeente Westerwolde. Volgende week gaat de Tweede Kamer het debat aan met staatssecretaris Van der Burg over het asielbeleid.

Meer uit Binnenland

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

3 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

6 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

8 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

12 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

13 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

14 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

18 uur geleden