Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerwolde vraagt om landelijke regie tegen problemen Ter Apel

Westerwolde vraagt om landelijke regie tegen problemen Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Om de problemen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel duidelijk te maken, brachten vijf raadsleden en de burgemeester van Westerwolde dinsdag een bezoek aan de Tweede Kamer. Volgens hen is "de emmer vol" en "brokkelt het draagvlak af" wanneer actie vanuit de landelijke politiek uitblijft.

Niet alleen inwoners van en ondernemers in Westerwolde, maar ook vluchtelingen zelf en werknemers van het aanmeldcentrum hebben last van de problemen in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema voelt de lokale politiek zich verantwoordelijk voor elk van deze groepen, maar ook onmachtig.

Velema en de raadsleden doen daarom een beroep op de landelijke politiek. Tien maatregelen moeten de situatie in Ter Apel verbeteren. "Het is een acute situatie, dus iemand moet door kunnen pakken. Ja, dat is een inbreuk op het Huis van Thorbecke, je raakt aan de autonomie van de gemeente. Maar anders wordt het niet opgelost."

Aanwijsplicht

Zo stelt de gemeente voor om sobere opvang te regelen voor "kansarme" asielzoekers, wiens kans op verblijf in Nederland erg klein is. Ook moet er een aanwijsplicht voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) komen. Daarmee kan de staatssecretaris gemeenten verplichten een hoeveelheid asielzoekers op te nemen.

Ter Apel is het middelpunt van de asielcrisis in Nederland. Het aanmeldcentrum zit overvol. Daardoor slapen asielzoekers regelmatig op stoelen of in tenten. Om de druk op Ter Apel te verminderen, nemen verschillende gemeenten asielzoekers over. Ook statushouders die nog altijd in het aanmeldcentrum zitten, worden elders ondergebracht.

Draagvlak

Maar volgens de gemeente Westerwolde is dat niet genoeg. Blijft meer actie uit, zo geven de aanwezigen aan, dan neemt het draagvlak af. Gemeenteraadslid Herma Hemmen (CDA) is bang dat het draagvlak gaat kelderen, terwijl dat er wel altijd was. "Maar wat als Ter Apel zegt, we doen het niet meer? Waar moeten al deze mensen dan heen?

Acht Kamerfracties gingen het gesprek aan met de gemeente Westerwolde. Volgende week gaat de Tweede Kamer het debat aan met staatssecretaris Van der Burg over het asielbeleid.

Meer uit Binnenland

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

17 minuten geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

1 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

1 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

2 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

3 uur geleden