
Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel
SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".
Een COA-woordvoerder bevestigt dat het orgaan inschat binnen drie tot vier weken onder de 2000 overnachters te kunnen komen bij het aanmeldcentrum. Bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker heeft dit maandagochtend tijdens een overleg met staatssecretaris Eric van der Burg en de gemeente Westerwolde gezegd. Schoenmaker baseert zich daarbij op de huidige instroom en dat er de komende tijd opvangplekken vrijkomen.
De sluitingen van de grotere opvangplekken "zijn een beetje geweest", licht de COA-woordvoerder toe. Zo moesten honderden mensen in Nijmegen een plek elders krijgen omdat de locatie daar sloot. Nu die mensen zijn ondergebracht, "proberen we weer meer mensen uit Ter Apel te plaatsen". Vooralsnog zouden er geen grote nieuwe plekken openen, maar zorgt "een combinatie van factoren" ervoor "dat we wel hebben gezegd dat Ter Apel alle prioriteit krijgt". Daar voegt hij aan toe dat de inschatting voor half juli "zeker geen belofte" is.
Anderhalf miljoen euro
Westerwolde hoopt dat opnieuw een gang naar de rechter niet nodig is. "We willen eerst kijken of ze dit waar kunnen maken", zegt de gemeentewoordvoerder.
In januari besloot een rechter nog dat het COA een dwangsom moet betalen aan de gemeente als er meer dan het afgesproken aantal van 2000 in het centrum overnacht. Het maximumbedrag voor die boete van 1,5 miljoen euro werd afgelopen dinsdag gehaald. Westerwolde oriƫnteerde zich sindsdien op vervolgstappen, een nieuwe gang naar de rechter werd niet uitgesloten. Die optie wordt nu dus voor bepaalde tijd gepauzeerd.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
20 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden