Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

Westerwolde geeft COA vier weken voor oplossing opvang Ter Apel

SELLINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde geeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot half juli de tijd om dagelijks minder dan 2000 mensen op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel te laten overnachten. Het COA zou daar vertrouwen in hebben, reden voor de gemeente waarbinnen het aanmeldcentrum ligt tot dan "vinger aan de pols te houden", bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Mocht dat niet lukken, "ondernemen we alsnog gerechtelijke stappen".

Een COA-woordvoerder bevestigt dat het orgaan inschat binnen drie tot vier weken onder de 2000 overnachters te kunnen komen bij het aanmeldcentrum. Bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker heeft dit maandagochtend tijdens een overleg met staatssecretaris Eric van der Burg en de gemeente Westerwolde gezegd. Schoenmaker baseert zich daarbij op de huidige instroom en dat er de komende tijd opvangplekken vrijkomen.

De sluitingen van de grotere opvangplekken "zijn een beetje geweest", licht de COA-woordvoerder toe. Zo moesten honderden mensen in Nijmegen een plek elders krijgen omdat de locatie daar sloot. Nu die mensen zijn ondergebracht, "proberen we weer meer mensen uit Ter Apel te plaatsen". Vooralsnog zouden er geen grote nieuwe plekken openen, maar zorgt "een combinatie van factoren" ervoor "dat we wel hebben gezegd dat Ter Apel alle prioriteit krijgt". Daar voegt hij aan toe dat de inschatting voor half juli "zeker geen belofte" is.

Anderhalf miljoen euro

Westerwolde hoopt dat opnieuw een gang naar de rechter niet nodig is. "We willen eerst kijken of ze dit waar kunnen maken", zegt de gemeentewoordvoerder.

In januari besloot een rechter nog dat het COA een dwangsom moet betalen aan de gemeente als er meer dan het afgesproken aantal van 2000 in het centrum overnacht. Het maximumbedrag voor die boete van 1,5 miljoen euro werd afgelopen dinsdag gehaald. Westerwolde oriënteerde zich sindsdien op vervolgstappen, een nieuwe gang naar de rechter werd niet uitgesloten. Die optie wordt nu dus voor bepaalde tijd gepauzeerd.

Meer uit Binnenland

Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

1 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

2 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

4 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

4 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

11 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

13 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

14 uur geleden